Formani uspořádali druhou ARENU nového cirkusu. L’Absolu očarovalo artisticky i vizuálně

Formani uspořádali druhou ARENU nového cirkusu. L’Absolu očarovalo artisticky i vizuálně90%

Festival ARENA založený Divadlem Bratří Formanů již podruhé přivítal milovníky divadla a nového cirkusu. Smíchovskou náplavku nyní zdobí kromě Divadelní lodi Tajemství i cirkusový stan a silo, které se od 14. do 24. června stávají dějištěm akrobatických, tanečních i hudebních vystoupení. Již první den návštěvníky čekal se svou provazochodeckou show akrobat David Dimitri a také neobvyklý umělecký zážitek jménem L’Absolu v podání Borise Gibého.

Úvodního zahájení festivalu ARENA se ujali studenti vyhlášené cirkusové školy FLIC. Jejich promenáda s krátkým venkovním vystoupením se udála v nečekaném obklopení smělých labutí. Studenti z turínské školy svá akrobatická vystoupení v rámci festivalu Divadla bratří Formanů předvedou také, první den ovšem patřil hlavně dvěma hvězdám - svými salty uváděl v údiv provazochodec David Dimitri v nachystaném šapitó, o kousek vedle zas Boris Gibé zinscenoval svou efekty nabitou performanci ve dvanáct metrech vysokém kruhovém silu.

Vystoupení studentů cirkusové školy FLIC

Když se Boris Gibé vznáší mezi diváky

Nestačilo mu pouze konvenční divadelní či cirkusové jeviště, Gibé pro svůj umělecký záměr nechal zkonstruovat objekt, které nazývá silem, a jeho prostor využil takřka beze zbytku vertikálně i horizontálně. Z jeho vrcholku se nejprve nechal snést k zemi skrze průsvitnou plachtu s fosforeskující kapalinou, aby k němu nakonec znovu vyšplhal a nechal se mezi diváky unášet na lanech. Když byl na dně a brodil se hmotou podobající se písku, vytvářel v ní symetrické obrazce v doprovodu hudby i šustění materiálu. To vše sledovali diváci ze spirálovitých chodeb, které se linuly po celém obvodu sila až k jeho vrchu.

Foto zdroj: festivalarena.cz

Gibého "absolutno" opěvuje a zároveň vyjadřuje údiv nad koloběhem života. Skrze jednotlivé elementy - vodu, zemi, oheň a vzduch - ukazuje nekončící souboj i hledání vztahu člověka a přírody. Prostřednictvím živlů je zrozen, aby poté hledal své kořeny, ale i pálil za sebou mosty a znovu tak zatoužil po volnosti a svobodě.

Boris Gibé dokázal, že umí zaujmout artisticky a tanečně, ale i herecky jako vypravěč a tvůrce. Ve své uhrančivé one-man show v ještě unikátnějším prostoru představil něco skutečně vizuálně originálního a dynamického. V představení si hraje se světlem a tmou, materiály a výtvarností, hudbou i šumy a ruchy. S každým vjemem brnká na divákovu představivost a postupně rozkrývá další a další tajemství mnohovrstevnaté scény s jejími skrytými mechanismy, které měly na svědomí všechny "zvláštní" efekty od přesýpacího písku až po vzdušný vír ve středu sila.

Gibé se loučí s diváky

Svůj "metafyzický cirkus" Gibé představil poprvé teprve v říjnu 2017, čeští diváci jsou tedy jedni z prvních, kteří mohou díky festivalu ARENA tento unikátní počin shlédnout.

Festival dále nabízí již jmenovanou provazochodeckou show a vystoupení studentů cirkusové školy, mimo to na návštěvníky čeká představení Aladin přímo z dílny Divadla bratří Formanů, hudební vystoupení a také tvořivé dílny. ARENA bratří Formanů potrvá až do 24. června.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Tamara ZubacFoto: Tamara ZubacFoto: Tamara Zubac
 

Mohlo by se ti líbit...

Smíchovská náplavka nabízí i další akce

Místo konání: Smíchovská náplavka

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!