Mé hledání unikátní umělecké cesty. Galerie hlavního města Prahy otevírá výstavu Santiaga Calatravy

Mé hledání unikátní umělecké cesty. Galerie hlavního města Prahy otevírá výstavu Santiaga Calatravy 

Art & Architecture. Jednoduchý podtitul nenápadně představuje zásadní výběr z Calatravových maleb a především, první komplexní přehlídku děl slavného architekta, stavebního inženýra a umělce.

Dům U Kamenného zvonu v Praze 7. června otevřel unikátní instalaci Santiaga Calatravy: Art & Architecture. Soubor jeho prací návštěvníky seznámí s Calatravovým výrazným poetickým architektonickým stylem, jehož nejcharakterističtějším rysem je cit pro pohyb a napětí a jehož hlavním zdrojem inspirace jsou formy a tvary světa přírody a lidská anatomie. Calatravu oslaví nejen jako architekta, ale také jako výrazného sochaře a malíře, a zaměří se na všechny aspekty jeho svébytného tvůrčího procesu.

„Výstava bude výjimečným pohledem na Calatravovo neustálé hledání unikátní umělecké cesty a na způsob, jakým rozvinul své originální architektonické tvarosloví, velmi vzdálené veškerým konvencím i zavedeným pravidlům jeho doby, a to v jistém smyslu i prostřednictvím sochařství,“ říká kurátorka výstavy Cristina Carrillo de Albornoz.

Calatravovy velkoformátové malby a kinetické a abstraktní sochy spolu s velkolepými architektonickými modely některých z jeho nejznámějších projektů, včetně dopravního terminálu Světového obchodního centra (World Trade Center Transportation Hub) v New Yorku, dubajské věže (Dubai Tower), jež se má stát nejvyšší stavbou světa, a pavilonem Spojených arabských emirátů pro světovou výstavu Expo 2020 v Dubaji. Calatrava také projektoval více než 40 mostů po celém světě.

Jako bonus k výstavě vyjde bohatě ilustrovaný doprovodný katalog v pevné vazbě (vyd. Galerie hlavního města Prahy), který bude možno zakoupit v knihkupectví Domu U Kamenného zvonu. Lístek koupíte za 120 korun. Slevu mohou uplatnit studenti a senioři.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!