Pražská muzejní noc: 10 akcí, které si nenechat ujít

Pražská muzejní noc: 10 akcí, které si nenechat ujít 

Více než padesát muzeí, galerií a památek v hlavním městě otevře v sobotu 9. června zadarmo své brány. Vybrali jsme pro vás 10 akcí z letošního programu, které byste si neměli nechat ujít.

1. Kouzelnické triky na Matfyzu

Že fyzika není nudný předmět, vám dokáže Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. V rotundě svatého Václava v budově na Malostranském náměstí vás naučí kouzelnické triky z Harryho Pottera – zkusíte si levitovat nebo se dozvíte návod na neviditelnost. Více informací zde.

2. Rychlokurz němčiny

Německy snadno a rychle! Zamiřte během muzejní noci do Goethe-Institutu na Masarykově nábřeží. Místní lektoři budou po celý večer zdarma nabízet své „šnuprkurzy“, na nichž se můžete naučit co nejlépe „šprechtit“. Více informací zde.

3. Na jeden večer četníkem

Přijďte si do Muzea Policie ČR na Karlově vyzkoušet, co obnášela práce prvorepublikových četníků. Vyzkoušíte si, jak se záznamy psaly ručně psacím perem s násadkou nebo na starém psacím stroji, nasadíte někomu pouta a čeká vás i spousta dalších dovedností, které museli četníci ovládat. Více informací zde.

4. Vlnitý účes bez kulmy

Tato doprovodná akce Plynárenského muzea v Michli jistě potěší dámy. Můžou si zde totiž zadarmo vyzkoušet, jak se v minulosti kadeřily vlasy na plynu pomocí různých ohřívaných kadeřítek. Přijďte si upravit své vlasy v prvorepublikovém stylu. Více informací zde.

5. První české hrané filmy

Zavítejte do kina Ponrepo na pásmo digitalizovaných filmů průkopníka české kinematografie a autora prvních českých hraných filmů Jana Kříženeckého. Kromě originálních kamerových negativů prošly digitalizací také původní kopie a další nosiče. Těšit se můžete na hudební doprovod Jana Buriana mladšího. Více informací zde.

6. Móda pravěku i středověku

Pětkrát vás během muzejní noci čeká netradiční módní přehlídka, která se zaměří na odívání od pravěku až po raný středověk. Podívat se na dávné způsoby oblékání můžete ve 20, 21, 22, 23 hodin a o půlnoci ve Travertinovém sálu v Nové budově Národního muzea. Více informací zde.

7. Tisk z plastových lahví

3D tisk není žádnou novinkou, ale znáte tisk z recyklovaných PET lahví? Výzkumníci z PET-MAT se touto metodou už nějakou dobu zabývají a 3D tiskaři vám na Fakultě architektury ČVUT v Dejvicích ukážou, že z odpadních plastových lahví se dá skutečně tisknout. Více informací zde.

8. Legální sprejování

Proslulým sprejerským duem RHS z filmu Gympl se před Hlavní budovou Muzea hlavního města Prahy na Florenci můžete o Pražské muzejní noci stát i legálně. Street art zde povedou Jitka Kopejtková a Honza Mika. Více informací zde.

9. Plynové lampy dnes a v historii

V dnešní době závislé na elektřině si už ani nedokážeme představit, že se dříve svítilo na ulicích i v domácnostech plynovými lampami. V Praze přitom dodnes svítí přes sedm set takových lamp. Jeden z lampářů hlavního města vás v Plynárenském muzeu seznámí s historií i současností plynového osvětlení a zájemci budou mít možnost si plynovou lampu sami rozžehnout. Více informací zde.

10. Architektura a VR

Na doprovodné akci na dejvické Fakultě architektury ČVUT si můžete vyzkoušet také virtuální realitu, která mění způsob, jak zobrazujeme a jak si prohlížíme architekturu. Pojďte se během okamžiku přenést na jiné místo, třeba do letištní haly. Více informací zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!