Olomoucká Divadelní Flora má za sebou dvaadvacátý ročník

Olomoucká Divadelní Flora má za sebou dvaadvacátý ročník 

Inscenace Antigona Slovenského národného divadla zakončila v neděli večer 22. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Olomoucký festival nabídl na osm desítek akcí a přivítal více než osm tisíc diváků.

Festival nabídl návštěvníkům celou škálu akcí. V programu Divadelní Flory byla stejně jako v minulých ročnících zastoupena jak činoherní představení, tak současný tanec a performativní umění s fokusem na tvůrce z visegrádských zemí. Bohatý byl i doprovodný program skládající se z koncertů, večerních DJských setů, pohádek nebo knižní výstavy. Jedno odpoledne patřilo také handicapovaným tvůrcům.

„Mám radost, že se na festival mnohem masivněji než v předchozích letech vydali inscenátoři a zástupci celé řady divadel. Flora jim umožnila vzájemnou výměnu názorů, stejně jako divákům s účinkujícími v rámci stále více oblíbených besed po představeních,“ uvedl ředitel festivalu Petr Nerušil.

S netradiční formou současného divadla – lecture performance – seznámila diváky významná osobnost nezávislé německé scény, performer, režisér a vizuální umělec Rabih Mroué, který měl v Olomouci zároveň prezentaci své tvorby. „Moc se mi váš festival líbí, skvělí lidé, krásné město,“ zhodnotil krátce svůj pobyt Rabih Mroué.

Hlavní tváří letošního ročníku se stal Miloslav König, držitel ocenění Herec roku (Cena české divadelní kritiky), kterého mohli návštěvníci festivalu vidět na jevišti celkem pětkrát. „Divadelní Floru vnímám jako prestižní český festival. Jsem rád, že tady můžu hrát, je to pro mě čest. Vím, že je složité získat finance, díky kterým si můžete dovolit luxus zvaní výborných inscenací. Také je na to potřeba mít podporu, ať už města nebo kohokoliv jiného. Floře bych přál, aby měla tenhle komfort a tím si mohla udržet i svobodu ve svém fungování,“ popřál festivalu König.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!