Na cestu loutkovým světem zve Skupova Plzeň návtěvníky všech věkových kategorií

Na cestu loutkovým světem zve Skupova Plzeň návtěvníky všech věkových kategorií 

Mezinárodní festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň i letos nabídne svým návštěvníkům nabitý program plný legrace, nadsázky, představivosti i hračičkářství. To nejlepší z české i světové loutkové i alternativní scény nabídne západočeská metropole v termínu od 13. do 17. června.

Letos oslaví Skupova Plzeň již 33. ročník. Při té příležitosti láká především na inscenaci Deadtownod hostujícího Divadla bratří Formanů. Magický příběh vyprávějící o drsném městě na Divokém Západě a jednom českém kouzelníkovi i jeho přítelkyni budou moci zájemci zhlédnout v divadelním stanu na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj. Osmnáctičlenná soubor divadla odehraje během festivalu celkem šest představení. 

Centrem Skupovy Plzně bude ale i letos především domácí Divadlo Alfa.Loutky ale zaplní iDEPO2015Moving StationMuzeum loutek,Západočeskou galeriii parky v centru města. Program se opět zaměřuje především na přední české soubory. Naivní divadlo dorazí s inscenací Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých, Divadlo DRAK pak se hrou Bilý Tesákvytvořenou na motivy Jacka Londona. Chybět samozřejmě nebude ani Divadlo Spejbla a Hurvínka, ostravské Divadlo loutek či Divadlo Buchty a loutky. Domovské Divadlo Alfa uvede pohádkový motorkářský muzikál Tři siláci na silnici,který 13. června celý festival zahájí. 

V roce 2016 jsme sáhli trochu šířeji do vod alternativního divadla, letos se vracíme opět hlavně na pole loutkové a loutkařské,“ vysvětluje ředitel festivalu Jakub Hora, „program zahrnuje tvorbu většiny českých divadel, která loutkové divadlo rozvíjejí.“ Chybět ale nebudou ani zahraniční soubory. „Ze Slovenska jsme pozvali Nové divadlo v Nitře, Bábkové divadlo Bratislava a loutkové divadlo ze Žiliny, tituly jako Tracyho tygr nebo Pinocchio jsou opravdu výborné,“dodává Hora. Představí se ale i inscenace z Polska či Dánska. 

Kromě loutkových inscenací se mohou návštěvníci těšit rovněž na výstavu věnovanou významnému českému řezbáři Gustavu Noskovi Muž ve stínu. Na ní budou ke zhlédnutí i jedny z prvních originálů loutek Spejbla a Hurvínka. Západočeská galerie pak představí uhlokresbu Rudolfa Brachtla, která zachycuje Josefa Skupu s jeho proslulými loutkami pět let před smrtí. Organizátoři připravují i workshopy výroby loutek či představení pro jednoho a půl diváka Veduty.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!