Klimt a Schiele. 100 let od úmrtí významných rakouských malířů připomíná Národní galerie

Klimt a Schiele. 100 let od úmrtí významných rakouských malířů připomíná Národní galerie 

Secesní malíř Gustav Klimt i expresionista Egon Schiele zemřeli v roce 1918. Komorní výstava Konec zlatých časů ve Veletržním paláci zpřístupní od 24. dubna významná díla ze sbírek Národní galerie (NG) včetně Klimtovy Panny a Schieleho Sedící ženy s pokrčenými koleny. Vystavena budou v kontextu tvorby uměleckých současníků i následovníků z vídeňské výtvarné scény.

Komorní expozice představí mimo jiné obraz Vodní zámek, zakoupený v roce 1910, a mimořádnou akvizici z roku 1914 – obraz Panna, jež zkoumá vztah krásy a pomíjivosti, mládí a smrtelnosti. Uvedeny budou také Klimtovy kresby z ranějších i pozdějších období. Některé vznikaly jako přípravné studie ke slavným Klimtovým obrazům – např. k Polibku a Nevěstě,“ uvedla kurátorka výstavy Olga Uhrová.

Národní galerie představí také zásadní díla Egona Schieleho ze svých sbírek. Prvními zakoupenými díly byly v roce 1930 Těhotná žena a smrt nebo kresba Sedící žena s pokrčenými koleny (Edith, 1917). „Portrét Edith je kresba, proto může být toto dílo vystavováno vždy jen po omezenou dobu, tentokrát od 24. dubna do 15. července,“ vysvětlila kurátorka Sbírky grafiky a kresby Zuzana Novotná. K vidění bude i dílo Zátiší s květinami z roku 1911, jediné Schieleho známé květinové zátiší, nebo jeden z prvních „portrétů“ Českého Krumlova, které následně tvoří zásadní část umělcova díla.

Egon Schiele: Sedící žena s pokrčenými koleny (1917). Foto: archiv NG

Expozice zpřístupní také práce dalších představitelů vídeňské moderny. Ve Sbírce grafiky a kresby Národní galerie je bohatě zastoupen Emil Orlik, který zachytil slavné osobnosti tehdejší umělecké scény, či Josef Hoffmann, kterého výstava představuje prostřednictvím studií klíčových staveb, jako je Palác Stoclet v Bruselu či vila Skywa-Primavesi ve Vídni.

Na výstavě najdete i rané barevné kresby Alfreda KubinaZesměšňující výjev (1903) a Obří kuřata (1905). Vedle dvou ornamentálních studií Carla Otto Czeschky vystaví Národní galerie také soubor figurálních kreseb, které ukazují na vliv Gustava Klimta. Z díla Oskara Kokoschky budou mimo jiné k vidění umělcovy ilustrace knih a malba z raného jeho rané tvorby, Básník Albert Ehrenstein (1914).

Oskar Kokoschka, Básník Albert Ehrenstein, 1914. Foto: archiv NG

Gustav Klimt (1862–1918) a Egon Schiele (1890–1918 jsou klasiky středoevropské moderny. Vztah mezi Klimtem a o generaci mladším Schielem byl vztahem uměleckého následovnictví, ale i vzájemného ovlivnění. Tvorba obou umělců zároveň překlenula různorodé polohy dobového umění mezi symbolismem a expresionismem. S jejich úmrtím v posledním roce války skončila i závěrečná epocha rakouské monarchie, v jejíž kultuře se propojovala tradice 19. století s moderními proudy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!