Autor mozaik v pražském metru a malíř expresivní figurace. Retrospektivní výstavu Jana Grimma hostí dvě památky

Autor mozaik v pražském metru a malíř expresivní figurace. Retrospektivní výstavu Jana Grimma hostí dvě památky 

Ve Strahovském klášteře a ve Winternitzově vile v Praze se 7. dubna otevře paralelně probíhající výstava, která představuje retrospektivní výběr bezmála 140 obrazů a kreseb Jana Grimma. Některá umělcova díla budou vystavena vůbec poprvé, k vidění budou do 30. května.

Základ výstavy tvoří malby a kresby, které jsou signifikantní svým dramatickým, vnitřně přesvědčivým výrazem expresivně realistické malby. Mimo obrazů expozice prezentuje i lyrickou, niternou tvorbu, která zůstávala ukryta v Grimmově ateliéru. Doplňují ji poprvé vystavené návrhy pro realizace v architektuře, které nastiňují způsob myšlení umělce při zpracování témat ve složitém materiálu.

Po vystudování pražské AVU se Jan Grimm stal představitelem linie expresivní figurace, která v rámci umělecky silné generace 70. let navázala na předválečnou českou tradici umění. Tato generace se ve svém malířském zápasu rozhodla pro expresionistické přijímání světa se silným důrazem na kontrast, grotesknost až konfliktnost. Druhý názorový okruh, který byl Grimmovi bližší, věnoval více pozornosti uchování řádu klasických hodnot moderního umění i hledání způsobů, jak vyjádřit subjektivní prožitek.

„Kromě děl klasického formátu se Jan Grimm zabýval i monumentálními realizacemi v architektuře. Mezi nejznámější práce ve veřejném prostoru patří 17metrová skleněná mozaika, umístěná ve stanici metra Náměstí Republiky, další z kamene a cínu z roku 1991, jež se nachází ve stanici metra SkalkaDále třeba sgrafito v hokejové hale na Výstavišti v Praze či rozměrné nástěnné malby v tehdejším Paláci kultury (dnešní Kongresové centrum – pozn. red.) a v nemocnici Na Homolce,“ přiblížila Grimmovu tvorbu jeho manželka a zároveň kurátorka výstavy Ivana.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!