Divadlo Alfa uvede jednu z nejslavnějších verneovek Tajemný hrad v Karpatech

Divadlo Alfa uvede jednu z nejslavnějších verneovek Tajemný hrad v Karpatech 

Teleku z Teleke! Varuju tě. Nechoď na hrad, sic tě stihne neštěstí! V Čechách snad nejznámější román od Julese Verna Tajemný hrad v Karpatech uvedlo plzeňské Divadlo Alfa ve večerní premiéře 2. března. Divadelní adaptace slibuje komediální až parodickou podívanou, děj románu parafrázuje, převrací a posouvá po svém.

Do zapadlé karpatské vísky hluboko v lesích, kterou obývají prapodivní lidé, přichází jednoho dne hrabě Telek se svým sluhou. Pátrají zde po Telekově dávné lásce, operní zpěvačce Stille, jejíž zmizení a možná i smrt má na svědomí zlotřilý baron Gorc. Jak se brzy ukáže, tajemný hrad nedaleko vesnice skrývá nejen barona Gorce, ale i řadu dalších překvapení. V bláznivém a velkolepém finále se všichni aktéři potkávají v útrobách hradu, který však má díky baronovu dvornímu vynálezci Orfanikovi co nevidět vylétnout do povětří. Obrovský výbuch způsobí nejen velikou zkázu, ale přinese s sebou i překvapivé a šťastné rozuzlení.

"Důraz klademe na linku operní pěvkyně Stilly, do níž byli zamilovaní oba hlavní hrdinové románu – hrabě Telek i zlotřilý baron Gorc. Díky celé řadě vložených písňových čísel se naše adaptace blíží až k žánru bláznivé operety či jakési komické poloopery," říká o nové inscenaci ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Hlavní roli hraběte Teleka vytvoří v Tajemném hradu v Karpatech Petr Vydarený, jeho místního pobočníka Lesníka Josef Jelínek. Dvojici padouchů barona Gorce a vynálezce Orfanika budou hrát Petr Borovský a Martin Bartůšek. Na jevišti se objeví bezmála celý soubor divadla.

Hra vznikla původně pro Divadlo Jonáše Záborského v Prešově na Slovensku a poté byla uvedena i na scénách v polské Toruni či v příbramském Divadle A. Dvořáka. Kmenový režisér Divadla Alfa Tomáš Dvořák již s autorem Vítem Peřinou spolupracoval na celé řadě inscenací, v Alfě to byly například Otesánek, CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska, Perníková chaloupka nebo Tři siláci na silnici.

Kromě Tajemného hradu v Karpatech čeká Divadlo Alfa ještě další premiéry - na květen plánovaná Panská farma na motivy známé předlohy George Orwella Zvířecí farma. Poslední premiérou sezóny bude komorní loutková hříčka Umanutá princezna.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Josef PtáčekFoto: Josef Ptáček
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Alfa

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!