Prvorepubliková atmosféra a tělesnost ve výtvarné fotografii. Czech Photo Centre uvedlo nové výstavy

Prvorepubliková atmosféra a tělesnost ve výtvarné fotografii. Czech Photo Centre uvedlo nové výstavy 

Pražská galerie Czech Photo Centre (CPC) zahájila dvě výstavy. Pražské lokace spojené s meziválečnou dobou mapuje výstava fotografa Angela Purgerta s příznačným názvem První republika. Renomovaní autoři z Asociace profesionálních fotografů ČR (APF) představí své pojetí tělesnosti v expozici Tělo jako znak. Obě výstavy budou otevřeny do 1. dubna.

Známý umělec Angelo Purgert se nechal inspirovat ikonickou první republikou a vytvořil snímky, které z tohoto období čerpají, na druhou stranu se v něm ale neuzavírají. To se týká jak aranžmá zachycovaných scén, tak póz modelů a technického i světelného provedení jednotlivých fotografií.

Jeho fotografie zachycují pražské prvorepublikové kavárny Louvre, Imperial, Slavia či Adria, slavnou cukrárnu Myšák, hotely Art Deco Imperial, Ambassador a Paříž, ale také Národní technické muzeum nebo restauraci a tančírnu Republika. Snímky vznikaly rovněž v Obecním domě a Paláci Lucerna.

Výstava Tělo jako znak ukáže tělesnost nejen v klasické estetické a erotické rovině, ale především jako výrazový prostředek řešící otázky osobnostní, partnerské i sociální problematiky. Zastoupeni jsou zde přední čeští fotografové, jako např. Marian Beneš, Petra Skoupilová, Jiří Hanke nebo Pavel Mára. Ti současně patří k pedagogům fotografických škol, kurátorům a historikům fotografie.

V rámci výstavy se v butovické galerii 28. března ve 14 hodin uskuteční slavnostní vyhlášení Osobnosti české fotografie 2017. Prestižní cenu letos APF na základě výběru odborné poroty uděluje již popatnácté a je určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který v průběhu kalendářního roku zásadním způsobem přispěje ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí.

Foto: archiv CPC

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Czech Photo Centre

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!