Pražský hrad slaví výročí založení Československa a zve do Labyrintu dějin českých zemí

Pražský hrad slaví výročí založení Československa a zve do Labyrintu dějin českých zemí80%

V roce 2018 si připomínáme 100. výročí založení Československa a u této slavnostní příležitosti se na Pražském hradě po celý rok koná několik výstav pod záštitou projektu Založeno 1918. Třetí v pořadí je výstava Labyrintem dějin českých zemí, která probíhá do 1. července 2018 v Císařské konírně Pražského hradu. Na co se návštěvníci mohou těšit?

Historie českého státu je opravdu barvitá. A velmi dlouhá. Expozice Labyrintem dějin české země mapuje více než tisíc let, během kterých se formoval stát, ve kterém dnes žijeme a jehož podobu v dnešní době často považujeme za samozřejmost. Přitom naši předci o něj museli nesčetněkrát bojovat. Nejzásadnější události jsou vyobrazeny v Císařské konírně na výstavních tabulích a připomínány prostřednictvím krátkých filmů, nahrávek a zejména archiválií a trojrozměrných předmětů, které jsou hlavním lákadlem expozice.

Návštěvníci si vyzkouší vydat se proti toku času. Začátek výstavy je zasazen v době téměř současné a zaměřuje se na události, kterých většina z nás byla součástí nebo které jsme měli zprostředkovány z velké blízkosti. Expozice se dále posouvá skrze bouřlivé 20. století, které pro český stát a jeho obyvatele znamenalo v mnoha ohledech obrovskou zkoušku.

Zobrazuje osobnosti, které reprezentovaly miliony občanů a které, přestože ve značně odlišných etapách, bojovaly za to stejné – za svobodu. Respekt k těmto lidem ještě umocňují dochované osobní dokumenty, dopisy nebo vězeňské spisy. Ty spolu s fotografiemi umožňují vnímat oslavované hrdiny, jakými byli Václav Havel, Milada Horáková, Jan Palach a další, jako opravdové lidské bytosti. Z významných dokumentů 20. století jsou k vidění například výnos o zřízení Protektorátu Čech a Moravy nebo koncept Washingtonské deklarace neboli prohlášení československé nezávislosti, psané T. G. Masarykem.

Od současnosti dále postupuje až k dobám dávným, přes vládu a reformy Marie Terezie až k Přemyslovcům. Velmi vzácným a obdivuhodným exponátem této části jsou pohřební insignie krále Přemysla Otakara II. Proti toku času se tak návštěvník během poměrně krátké doby přenese až k samému konci, nebo spíše začátku, a to k vrcholu výstavy, jímž je tzv. Vladislavské privilegium z roku 1158. Jde o nejstarší dochovanou listinu dokládající existenci českého státu a můžeme ji tedy považovat za počátek této významené etapy.

Samotná podoba výstavy rozhodně dostála svému názvu. Jedná se opravdu o labyrint, ve kterém se, zejména v počáteční části, lze velmi lehce ztratit. Velké množství odlišných informací a nátlak na zpracování mnoha zrakových i sluchových vjemů naráz způsobí, že se návštěvník může rychle přesytit a ztratit pojem o tom, v jaké časové periodě se v daném okamžiku nachází. Pomine-li se ovšem stísněnost výstavního prostoru, zbyde pouze úžasný zážitek a velmi dobře uchopený a komplexní výklad historie českých zemí za doprovodu těch nejvzácnějších pokladů z národního archivu. Expozice je vhodná jak pro dospělé tak pro děti. 

Foto: archiv Pražského hradu

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Pražský hrad nabízí i další akce

Místo konání: Pražský hrad

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!