Památku Jóhanna Jóhannssona uctí festival Film Music Prague

Památku Jóhanna Jóhannssona uctí festival Film Music Prague  

Hudební svět zasáhla 9. února 2018 smutná zpráva. Zemřel islandský hudební skladatel Jóhann Jóhannsson, který měl v létě mimo jiné vystoupit na festivalu Colours of Ostrava. Mezinárodní filmový festival filmové hudby Film Music Prague zařadil mimořádně do programu skladatelovu poctu.

Jóhann Jóhannsson zemřel nečekaně ve věku 48 let. Film Music Prague uctí jeho památku 22. dubna při závěrečném galakoncertu v Dvořákově síni Rudolfina. Večer ponese název True Stories Gala, jelikož nabídne průřez hudbou z filmů, které se inspirovaly skutečnými událostmi a příběhy. Chybět nebude Jóhannssonova hudba ze snímku Teorie všeho. “Teorie všeho o životě slavného fyzika Stephena Hawkinga patří mezi geniální díla po herecké i hudební stránce. Mrzí mě, že skladbu z tohoto filmu nemůžeme uvést raději za přítomnosti skladatele,” vysvětluje ředitel festivalu Nikola Bojčev. 

V Dvořákově síni Rudolfina uvedl v roce 2010 Jóhann Jóhannsson svůj první koncert v České republice. Během večera zazní ale i hudba od jiných skladatelů. Návštěvníci se mohou těšit na melodie z filmů Schindlerův seznam, Králova řeč, Ed Wood, Kód Enigmy, Valkýra, Titanic i Ohnivé vozy. “Určitě se ale k práci Jóhanna Jóhannssona v budoucnu vrátíme opakovaně. Jeho tvorba je revoluční,” slibuje Bojčev. 

Film Music Prague se letos uskuteční již posedmé. Letos začíná 19. dubna a pro fanoušky filmové hudby chystá pět galakoncertů. Na festival dorazí držitel nominace na Zlatý globus Benjamin Wallfisch i Clint Mansell. Chybět nebude ani britský skladatel Ilan Eshkeri či hudební duo Two Steps From Hell. Organizátoři slibují ale ještě další jména. “Letošní ročník je rozsahem programu největší, jaký jsme dosud připravili. A nabídne celou řadu světových premiér. Poprvé naživo zazní například hudba ze scifi Blade Runner 2049,” láká Bojčev, “novinkou je symfonický koncert skladatele Clinta Mansella v sobotu 21. dubna. Ve světě takový projekt ještě nebyl.” 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rudolfinum - Dvořákova síň nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!