Nové sezóně v Národní galerii vévodí ženy. Katharina Grosse vytvořila dílo přímo pro Veletržní palác

Nové sezóně v Národní galerii vévodí ženy. Katharina Grosse vytvořila dílo přímo pro Veletržní palác 

Pětice nových výstav odstartuje 15. února letošní sezónu v Národní galerii v Praze (NG). Hlavní roli budou hrát dvě významné umělkyně z Německa a Rakouska. Katharina Grosse vystřídá ve Velké dvoraně Aj Wej-weje s na míru připravenou instalací Zázračný obraz. Veletržní palác představí také rozsáhlou retrospektivu Marii Lassnig, připravenou ve spolupráci s Tate Liverpool.

Letošní Grand Opening otevře pětici výstav v čele s Katharinou Grosse a Mariou Lassnig. Návštěvníci se mohou těšit i na koncert Kataríny Málikové, vycházející hvězdy slovenské alternativní scény,“ uvedl generální ředitel NG Jiří Fajt. 

Velká dvorana Veletržního paláce se pod taktovkou německé umělkyně Kathariny Grosse (1961) promění ve zcela nový prostor. Po Aj Wej-wejově instalaci Zákon cesty se jedná již o druhý projekt, kdy významná osobnost současného umění připravila nové dílo přímo pro Prahu a pro prostor, který několik let hostil Muchovu Slovanskou epopej.

Velkorozměrná malířská instalace Zázračný obraz radikálně redefinuje malbu a reaguje přímo na prostor Velké dvorany. V 90. letech přestala Grosse používat štětce a pracuje skoro výhradně s průmyslovými pistolemi, s jejichž pomocí rozprašuje jasné barvy prakticky po jakémkoli povrchu,“ uvedl kurátor výstavy Adam Budak.

Vůbec poprvé bude v Česku přístupná rozsáhlá výstava jedné z nejvýznamnějších umělkyň 20. a 21. století, Rakušanky Marie Lassnig (1919–2014). Představí přes 50 velkorozměrných obrazů, kreseb i soch a pokryje tak více než sedm desetiletí trvající kariéru umělkyně. Ve své tvorbě se Lassnig věnovala zejména zkoumání lidského těla a sebeprezentaci.

Lassnig významně ovlivnila vývoj malířství posledních desetiletí a spolu s Louise Bourgeois, Agnes Martin a Joan Mitchell je jednou z dalších průkopnic ženské emancipace v uměleckém světě dominovaném muži,“ dodal Adam Budak. Na výstavu navazuje další kapitola cyklu Moving Image Department, která ukáže Marii Lassnig také jako experimentální filmařku společně s dílem Lukáše Karbuse (1981), který na její díla reaguje v monumentálním dvoudílném akvarelu.

Foto: Zázračný obraz ve Velké dvoraně Veletržního paláce. Zdroj: archiv NG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Maria Lassnig – Double Self-portrait with Camera. Zdroj: archiv NGFoto: Maria Lassnig: Was weiter. Zdroj: archiv NG
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!