Expozice Umění Asie se v paláci Kinských uzavře ke konci února. Národní galerie se loučí výběrem mistrovských děl

Expozice Umění Asie se v paláci Kinských uzavře ke konci února. Národní galerie se loučí výběrem mistrovských děl 

25. února 2018 se v paláci Kinských v Praze uzavře expozice asijského umění. Do tohoto data zde mají návštěvníci možnost zhlédnout speciální výběr nazvaný Loučení s Asií, v němž najdou nejvýznamnější čínská, japonská či indická umělecká díla. V letošním roce se část sbírky Národní galerie (NG) zpřístupní ve Veletržním paláci a v budoucnu se celá přemístí do prostor na Hradčanském náměstí.

Ve výběru Loučení s Asií jsou zastoupeni nejslavnější malíři 20. století – Čchi Paj-š’, Li Kche-žan nebo Sü Pej-chung. Najdete zde také několik obrazů, jež patřily prezidentovi T. G. Masarykovi. Dále je k vidění soubor indických miniatur se žánrovými scénami z dvorského prostředí, pocházející z 18. století.

Z japonského umění jsou v expozici představeny listy ilustrovaných básní z cyklu Kniha vějířů z přelomu 15. a 16. století, rané dřevořezy z 18. století nebo současné kaligrafie. Jako dílo sezóny vystavujeme nově získanou lakovou plaketu s portrétem Jeana Domata z konce 18. století, která je významnou ukázkou exportních laků z Japonska,“ uvedla ředitelka Sbírky umění Asie a Afriky Markéta Hánová.

Kromě speciálního výběru děl je v rámci Loučení s Asií připraven i doprovodný program – od akcí pro rodiny s dětmi po komentované prohlídky a odborné přednášky. Více informací zde.

Sbírka umění Asie a Afriky spravuje více než 13 tisíc předmětů původem z Japonska, Číny, Koreje, Tibetu, jižní a jihovýchodní Asie, islámské kulturní oblasti a Afriky. Po uzavření expozice v paláci Kinských budou vybrané předměty ze sbírky během letošního roku zpřístupněny ve Veletržním paláci ve formě tzv. schaudepot, tj. otevřeného depozitáře, a to do doby, než bude sbírka v budoucnu trvale vystavena v galerijních prostorách na Hradčanském náměstí.

Foto: Déšvaratí ráginí, Indie, pravděpodobně Muršídábád, 1760 – 1770. Zdroj: archiv NG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha - Palác... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!