Do Divadla Kalich připluje slavný Titanic

Do Divadla Kalich připluje slavný Titanic 

Miroslav Vladyka a FIlip Blažek. Jen a pouze na tyto dva herce vsadilo pražské Divadlo Kalich během své první premiéry roku 2018. Oba herci se hned v několika rolích vydají po stopách nejslavnějšího zaoceánského parníku všech dob v komedii britského komika Johna Fiskeho.

Vůbec prvního českého nastudování komedie Titanic se ujal režisér Jakub Nvota. Ten vsadil na dva známé české herce. “Už po prvním přečtení jsem věděl, že tuhle hru chci určitě dělat,” říká Miroslav Vladyka, “zaujala mě tím, jak je napsaná.” Jeho jevištní kolega Filip Blažek dodává: “Mě přitahovalo zkusit si představení o dvou lidech, kteří se střídají ve více rolích, dosud jsem nic takového nehrál. A neuměl jsem si představit, jaká je to dřina, ale zábavná. Ani na vtěřinu neslezeme z jeviště, nemáme čas si ani loknout vody v zákulisí. Obsluhujeme si i scénu, která je velice variabilní a umožňuje nám rychle měnit prostředí.” 

Hra Titanic, v originále Sinking of the Titanic, byla poprvé uvedena v roce 1992 ve Švédsku. Rolí ústřední dvojice se ujal kromě autora Johna Fiskeho i Paul Kessel. Od té doby viděli komedii i diváci v Dánsku, Irsku, Finsku, Norsku, Estonsku, Zimbabwe, Brazílii, Anglii i ve Walesu. Celkem ji nastudovalo třináct zemí světa, mezi nimiž nechybí ani Slovensko. A brzy na seznam přibude i Česká republika. 

Česká premiéra inscenace se uskuteční ve středu 17. ledna. “Titanic je nejlépe zdokumentovaná tragédie v dějinách vůbec. Můžeme se na ni dívat jako na příběh největší lodě, jako na příběh lidí z první, nebo třetí třídy, jako na příběh individuálních osudů, na téma rozdělené třídní společnosti, na lidskou pýchu a hrabivost, ale i odvahu a hrdinství,” vysvětluje režisér Jakub Nvota, “Titanic je obraz naší společnosti anebo základů, na kterých stojí. A v neposlední řadě, jak také zazní v naší inscenaci, je tu i příběh ledovce.”

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Divadlo Kalich

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!