Po stopách Indiánů se vydáte v Náprstkově muzeu

Po stopách Indiánů se vydáte v Náprstkově muzeu 

Původní obyvatele Severní a Jižní Ameriky představuje nová výstava Národního muzea v Praze. Návštěvníci Náprstkova muzea si až do 1. září 2018 mohou prohlédnout vzácné tsantsy, trofejní hlavy ekvádorských Jívarů, péřovou čelenku parikó brazilských Bororů a další exponáty.

Náprstkovo muzeum se připravuje na celkovou rekonstrukci, aby své sbírky mohlo prezentovat veřejnosti v rámci nových stálých expozic. Do té doby připravujeme pro návštěvníky dočasné výstavy. Téma indiánů se do Náprstkova muzea vrací po čtyřech letech, kdy jsme představili svět románů Karla Maye,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Vybrané předměty z rozsáhlé sbírky, která čítá zhruba dvacet tisíc předmětů získaných u původních obyvatel Ameriky, prezentuje Národní muzeum na výstavě Indiáni, které vtiskl tvář architekt David Vávra.

První část výstavy se zaměřuje na oblast Severné Ameriky. Zájemci spatří uměleckou tvorbu významných kmenů, mezi něž patřili Tlingitové, Haidové, Kwakiutlové, Nutkové a Sališové. Uvidí také rybářské náčiní ze Severozápadu, košíkářské výrobky kalifornských kmenů, keramické nádoby od Pueblanů či pestrobarevné koberce Navahů.

V druhé části budete putovat po Jižní Americe. V prostředí tropického pralesa najdete kánoe, různé pomůcky k lovu i tradiční obydlí zvané maloka. Dozvíte se také něco o šamanismu a s ním spojené taneční pomůcky či masky. Pokračovat budete na pohřebiště, kde najdete předkolumbovskou hrobku s keramickou výbavou. Expozice zahrnuje také tradiční oděvy z různých andských regionů a slavnostní ozdoby. V závěru vás čeká jezero Guatavita, kde proběhne rituál „korunovace“ nového panovníka lidu Muisca, kdy vor s panovníkem pokrytým zlatým prachem pluje doprostřed jezera.

Malé návštěvníky po výstavě provede Winona a Amaru, kteří je obeznámí s historií indiánů a jejich zvyklostmi. Děti vyzkouší svoje smysly poznáváním zvuků zvířat, procvičí si čich a svoji zručnost při stavbě incké zdi či uzlování písma kipu. Naučí se rozeznat stylizované mytické bytosti na totemových sloupech a potkají se i s indiánskými a inuitskými strašidly. Pomocí haptických předmětů si vyzkouší rozpoznat různé materiály a seznámí se s jejich využitím v indiánské řemeslné tradici.

Foto: archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv NMFoto: archiv NM
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum - Náprstkovo... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!