Ilustrace dětských knih Daisy Mrázkové představuje Villa Pellé

Ilustrace dětských knih Daisy Mrázkové představuje Villa Pellé 

Až do 20. ledna si můžete v pražské Galerii Villa Pellé prohlédnout ilustrace, ale i volnou tvorbu známé české výtvarnice Daisy Mrázkové. Výstava Co by se stalo, kdyby… pojmenovaná podle jednoho z titulů autorky nabízí komplexní pohled na tuto výraznou uměleckou osobnost.

Knižní ilustrace Daisy Mrázkové jsou výjimečné tím, že mají velmi osobní povahu – autorka je totiž primárně tvořila pro své vlastní děti. Nejen jim otevřela svět fantazie plný živých bytostí, lidí a zvířat nadaných schopností vzájemné komunikace, vřelostí a rozumovostí svých vztahů. V jejích příbězích promlouvají skály, oblaka, zkrátka vše, co svět obsahuje.

Velkou inspirací byl pro tvorbu Mrázkové její okruh přátel umělců, mimo jiné Václav Boštík, Jan Křížek, Václav Bartovský a také její manžel Jiří. Vliv na tvorby Daisy Mrázkové však měly i její anglické kořeny a dětství strávené s knihami říkaček Matky Husy nebo Alenky v říši divů. Výstava v Galerii Villa Pellé spojuje její ilustrace s méně známou volnou tvorbou.

Daisy Mrázková (1923-2016) studovala během druhé světové války jeden rok na Uměleckoprůmyslové škole. Zprvu se věnovala olejomalbě, od šedesátých let se soustředila především na ilustrování knih pro děti. Později se zaměřila na perokresbu, kresbu barevnými tužkami a na sklonku umělecké dráhy na vaječnou temperu. Její první autorskou publikací se stalo v roce 1965 Neplač, muchomůrko, knihu si také sama ilustrovala. Nejznámější vydanou knížkou je Haló Jácíčku

Foto: Ilustrace z knihy Haló Jácíčku. Zdroj: archiv Villy Pellé

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Villa Pellé

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!