Uměleckoprůmyslové museum se otevírá po rekonstrukci. První tři dny bude přístupné zdarma

Uměleckoprůmyslové museum se otevírá po rekonstrukci. První tři dny bude přístupné zdarma 

Po tříleté rekonstrukci se otevírá Uměleckoprůmyslové museum v Praze (UPM). První návštěvníky přivítá ve středu 15. listopadu. Při této příležitosti bude zahájena výstava Director’s Choice, jež představí sbírky světových muzeí pohledem jejich ředitelů. Do 17. listopadu bude do muzea bezplatný vstup.

Zahajující výstava Director’s Choice ukáže mistrovská díla ze všech oborů uměleckého řemesla, užitého umění a designu, která jsou mimořádná svým provedením či významem. Prostřednictvím příběhů těchto vybraných předmětů výstava přibližuje i osudy sbírek v dobách společenských proměn.

Téměř tři stovky exponátů zahrnují nábytek, sklo, oděvní módu, šperk, hračku či fotografii. V třiceti tematických celcích je zachycen vývoj uměleckého řemesla od gotiky a renesance až do 20. století, zastoupeného pracemi Alfonse Muchy, Františka Drtikola, Pavla Janáka, Ladislava Sutnara, Františka Víznera a dalších umělců.

Doprovodný program v UPkempu

Mezi 15. listopadem a 17. prosincem budou probíhat netradiční akce pod zastřešujícím názvem UPkemp – přednášky, promítání, čtení, křty nových knih či módní přehlídka Vyšší odborné školy oděvního návrhářství. O víkendu se muzeum otevře rodinám a nabídne divadelní představení či tvořivé workshopy pro děti. Nebude chybět ranní cvičení jógy přímo v sálech muzea. V novém roce tyto sály obsadí další výstavy a postupně i nová stálá expozice.

Po rekonstrukci obnovuje svoji činnost také Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze, která je největší českou veřejnou odbornou knihovnou specializovanou na volné a užité umění, architekturu a design.

Zpřístupní se také rozšířený muzejní obchod firmy Modernista. Ten nyní nabízí velký výběr odborných knih a časopisů o designu, užitém umění, repliky originálů předmětů zastoupených ve sbírkách UPM, soudobý český design, originální autorskou módu, doplňky či drobné upomínkové předměty. Znovu se otevírá i restaurace a kavárna  Času dost.

Muzeum bude otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Plné vstupné činí 100 Kč, snížené 60 Kč.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Uměleckoprůmyslové museum v... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!