Spoluautor letohrádku Hvězda a sběratel umění. Národní galerie představuje Ferdinanda Tyrolského

Spoluautor letohrádku Hvězda a sběratel umění. Národní galerie představuje Ferdinanda Tyrolského 

Arcivévodu Ferdinanda II. Habsburského představuje výstava ve Valdštejnské jízdárně jako osobnost spjatou s českou historií i obdobím renesance, zároveň také jako milovníka umění, knih a zbrojí. Probíhá od 3. listopadu do 25. února.

Na tři sta exponátů, od výtvarných děl přes renesanční zbroje a cenné listiny až po kuriozity z arcivévodových sbírek, je k vidění na nové výstavě v Národní galerii (NG) v Praze.

Ferdinand II. Habsburský (1529–1595) byl druhorozený syn císaře a českého krále Ferdinanda I. Od svého mládí pobýval v českých zemích, kde jej otec určil svým zástupcem. Arcivévoda tak již od mladého věku zastával důležitou úlohu v politickém a společenském životě českých zemí.

Významným úkolem byla i obnova královského sídla – Pražského hradu, kterou prováděl pod otcovým dohledem. Arcivévoda Ferdinand se zapsal do dějin i jako architekt návrhem stavby letohrádku Hvězda a jako vášnivý sběratel, který vybudoval jednu z největších knihoven ve střední Evropě tehdejší doby i rozsáhlou kunstkomoru podle vzoru italských velmožů. Byl také milovníkem lovů a dvorských slavností, do kterých se často zapojoval jako herec a zpěvák.

Otec mu odkázal vládu nad Tyrolskem, kam přesídlil v roce 1567.  Domovem se mu stal zámek Ambras poblíž Innsbrucku, z něhož vybudoval výstavní sídlo s rozsáhlými sbírkami umění, které se zde nachází dodnes.

Arcivévodův příklad byl inspirativní pro mnohé české aristokraty a také pro jeho synovce, budoucího císaře Rudolfa II., s nímž sdílel podobné zájmy. Kontakty s českou aristokracií pokračovaly i po arcivévodově přestěhování – Innsbruck se stával častou zastávkou představitelů naší šlechty při jejich cestách do Rakous, Itálie či cíleně do Tyrolska. 

Foto: výřez, archiv NG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Svatební kodex arcivévody Ferdinanda - Portrét arcivévody Ferdinanda a vévody Viléma V. Bavorského v antikizujícím kostýmu, 1582, kolorovaný lept. Zdroj: archiv NGFoto: Zbroje ze sbírky arcivévody Ferdinanda, uprostřed jeho vlastní zbroj zhotovená v roce 1547 v Innsbrucku. Zdroj: archiv NG
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!