Jak hodnotí Říjnovou revoluci přední světoví grafici ukazuje nová výstava v DOXu

Jak hodnotí Říjnovou revoluci přední světoví grafici ukazuje nová výstava v DOXu  

Když vyzval v roce 2016 v rámci moskevského mezinárodního bienále ruský kurátor Sergej Serov světové grafické designery, aby se vyjádřili ke stému výročí od Říjnové revoluce, možná ani netušil, kolik zajímavých prací z jeho podnětu nakonec vznikne. Výběr těch nejzajímavějších plakátů nyní přináší prostřednictvím výstavy 1917 - 2017 Centrum současného umění DOX.

Výstava, která vznikla ve spolupráci s festivalem současné ruské kultury Kulturus, je k vidění do 8. ledna 2018. Cílem projektu Sergeje Serova bylo vytvořit otevřenou platformu vizuálních úvah a názorů týkajících se Ruské revoluce. Celkem se do výzvy přihlásilo 70 předních grafických designerů z 30 zemí, v otevřené výzvě pak bylo shromážděno 1500 prací z celkem 50 států. V Rusku vyvolal projekt velký zájem veřejnosti. 

Z projektu bylo vybráno celkem 100 prací, které se budou vystavovat na mezinárodním bienále v Moskvě v roce 2018, ale rovněž širší výběr 500 plakátů. Z něho mohou čerpat kurátoři při přípravě vlastních expozic po celém světě. Výstava 1917 - 2017 tak proběhne rovněž v Německu, Černé Hoře, ve Velké Británii či Spojených státech. Pro Českou republiku sestavil expozici český designér Aleš Najbrt. Návštěvníci se v DOXu dočkají celkem 80 plakátů od grafiků ze 17 zemí světa. Doplní je práce ruského umělce Antona Litvina.  

Projektu 1917 - 2017 se dokonce věnoval průzkum s názvem Obrazy století revoluce v Rusku a ve světě. Hodnocení jednotlivých prací ukázalo, že většina nejen ruských umělců revoluci na svých plakátech spojuje s apokalypsou, násilím, lží, podvodem, krví, nesvobodou, trápením, smrtí a s osobou V. I. Lenina. Toho často zobrazují jako monstrum či zločincem. Jen 4 procenta ruských prací a 8 procent plakátů ze zahraničí hodnotí revoluci pozitivně. “Jak vidíme, počet romantiků revoluce v naší vlasti je dvakrát nižší než v zahraničí, ale i tam je jich překvapivě málo,” komentoval výsledky průzkumu profesor Sergej Serov

Foto: Maryia Hilep 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!