Shakespearovské slavnosti v Praze: Dva večery pro Othella, tři pro Komedii omylů

Shakespearovské slavnosti v Praze: Dva večery pro Othella, tři pro Komedii omylů 

Příběh žárlivého Othella, jeho milující ženy Desdemony a zrádného našeptávače Jaga se po loňském úspěchu vrací do Prahy na scénu Letních shakespearovských slavností. Patřit mu budou poslední dva srpnové večery, na které v Praze naváže obnovená premiéra ostravské Komedie omylů.

Režisér o Othellovi

„Othello je drama o lidských slabostech. Když se řekne Othello, každého napadne, že je to hra o žárlivosti. Ale v Othellovi je témat mnohem více. Například frustrace. A my žijeme frustrované životy v naší krásné době, proto mi přijde toto téma zcela aktuální,“ říká režisér Michal Vajdička. 

Hra je slovensko-českou inscenací, roli Desdemony ztvárnila Veronika Khek Kubařová, Othella hraje Jozef Vajda a zákeřného intrikána Jaga Ľuboš Kostelný. Dále se představí Daniel Žulčák, Martin Varínsky a Rebeka Poláková.

Hrát se bude na Malostranském náměstí v Lichtenštejnském paláci na Letní scéně HAMU, kde vznikne pouze pro toto představení aréna, v jejímž středu stojí architektonicky zajímavá scéna Pala Andraška doplněná projekcemi na sousedící stěny paláce.

Komedie omylů, návrat po 10 letech

Fraška, v níž se o zábavu postarají dvě sourozenecké dvojice – dvojčata a jejich zaměněné identity, vznikla v Ostravě v roce 2008. Letos, u příležitosti 10. výročí Letních shakespearovských slavností Ostrava, se podařilo uspořádat její obnovenou premiéru.

Představení režíroval umělecký šéf Národního divadla moravskoslezského Peter Gábor. V hlavních rolích excelují Jiří Sedláček, Aleš Bilík, Marek Holý, Tereza Dočkalová, Pavlína Kafková, Andrea Mohylová, Ivo Marták či Vladimír Polák.

„Úžasná atmosféra zkoušení se přenesla posléze i na diváky a nám se podařilo rozehrát jednu z mála shakespearovských crazy komedií a využít excelentní a brilantně vtipný překlad Martina Hilského,“ říká posledně jmenovaný Vladimír Polák. V Praze se hraje od 31. srpna do 2. září.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Shakespearovské slavnosti v Praze: Dva večery pro Othella, tři pro Komedii omylůShakespearovské slavnosti v Praze: Dva večery pro Othella, tři pro Komedii omylůShakespearovské slavnosti v Praze: Dva večery pro Othella, tři pro Komedii omylů
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Malostranské náměstí

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!