Cena Pavla Kouteckého: Tisk vs. Anthony Weiner

Cena Pavla Kouteckého: Tisk vs. Anthony Weiner90%

Vyhrát volby a stát se starostou města New York není jen tak. O to víc, když máte za sebou sexuální avantýry, o kterých už ví celý svět, a navíc vás novináři drtí všetečnými otázkami.

Kauza Weinergate stála někdejšího politika Anthonyho Weinera místo v americkém Kongresu, on se přesto po zveřejnění jeho kompromitujících materiálů nevzdal a rozhodl se v kariéře pokračovat. V debutu Weiner dokumentaristy Joshe Kriegma na a Elyse Steinbergové politika sledujeme několik týdnů během jeho kampaně na post starosty, kdy se snaží napravit si svou pokřivenou reputaci a dostat se zpátky na vrchol.

Arogantní demokratický kandidát by možná pro české publikum nebyl tolik zajímavý, kdyby svou povahou a jednáním nepřipomínal bývalého ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše. Na rozdíl od něj sice nečelí obvinění z ovlivňování médií či zneužívání dotací, za to má na krku publikované fotky svého přirození i jiných částí těla, které opakovaně zasílal mladým fanynkám přes internet. Na senátora poměrně odvážné chování, na které později tvrdě doplatil.

Přestože dokument pokrývá osm týdnů před volbami ve stopáži 96 minut, hluchá místa v něm takřka nenajdete. Sled tiskových konferencí, přestřelek s moderátory, útržků dialogů s manželkou, která Weinerovi v kampani odhodlaně (a vzhledem k okolnostem vlastně nepochopitelně) pomáhá, či soukromých výpovědí na kameru díky dobře zvládnutému střihu nenudí a dokážou zaujmout i přes tak krátký časový úsek.

Film ale kvůli zaměření se čistě na samotného Weinera vyznívá dost jednostranně, a tím pádem zaujatě. Tvůrci mohli dát slovo i ostatním zapleteným, např. si samostatně promluvit s jeho manželkou Humou (mimochodem jednou z nejbližších přítelkyň Hilary Clintonové) nebo s lidmi jeho PR týmu, kteří jsou ve snímku vždy v politikově přítomnosti. Diváci ve výsledku vidí Weinera černobíle – buď jako nesympatického kariéristu jdoucího přes mrtvoly, nebo jako politováníhodného mučedníka, kterému je třeba jeho chyby z minulosti odpustit.

Foto: archiv Ceny Pavla Kouteckého

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Weiner

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Místo konání: Továrna

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!