V Praze odstartovala fotografická výstava zachycující všechny barvy Afghánistánu

V Praze odstartovala fotografická výstava zachycující všechny barvy Afghánistánu  

V rámci nadcházejícího Festivalu íránských filmů proběhla v pondělí 9. ledna v prostorách Centra Člověka v tísni vernisáž výstavy litevské fotografky a umělkyně Vaivy Katinaityte s názvem Colors of Afghánistán. Na nich představila autorka několik svých snímků, které zachycují každodennost lidí, kterým do života vstoupila válka a násilí.

Fotografka Vaiva Katinaityte pochází z Litvy, v současné době žije ale v Praze. Ve své tvorbě se věnuje zachycování každodenního života lidí ve vzdálených zemích, které jsou častokrát zmítány válkou či nekonečnými politickými zvraty. “Její fotografie zachycují útrapy a strasti lidí, kteří však neztrácejí naději, kterým z tváře nemizí úsměv a kteří se nevzdávají svých snů navzdory hrůzám, které je zde obklopují,” představují snímky organizátoři výstavy. 

Výstava, která se návštěvníkům poprvé představila v pondělí 9. ledna, potrvá až do konce měsíce a nabídne sérii fotografických portrétů, na nichž autorka zprostředkovává pohled na obyvatele Afghánistánu, ale nikoli z perspektivy války, ale prostřednictvím emocí a událostí běžného všedního dne. 

“Název výstavy Colors of Afghánistan není pouze doslovný, má také metaforický význam. Chtěla jsem ukázat, že za válkou je také naděje a štěstí. Že tito lidé se stále ještě umí usmívat a umí snít, navzdory násilí a strádání,” přibližuje koncept expozice Vaiva Katinaityte. “Ráda bych tuto výstavu věnovala nesmírně statečnému a nesmírně pohostinnému lidu Afghánistánu. Byl mi inspirací a rozhodně ze mě udělal lepšího člověka. A já bych si přála, aby jejich odvaha byla inspirací i pro vás,” dodává. 

Snímky vznikly během autorčiných cest po Afghánistánu, které absolvovala v létě roku 2015. “Jezdila jsem po této krásné a drsné zemi abych zdokumentovala život jejích obyvatel. Čekala jsem, že uvidím válku a chudobu, šeď a prach, čekala jsem, že moje pocity budou strach a zoufalství. Všechny tyto věci jsem viděla, a všechny tyto pocity jsem zažila, ale objevila jsem také zemi, plnou života, plnou naděje a každodenní radosti. A to jsem chtěla předvést a ukázat prostřednictvím této výstavy a těchto snímků,” vysvětluje autorka 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!