Galerie Václava Špály zahajuje svoji novou etapu výstavou Jiřího Černického – Gagarinova věc

Galerie Václava Špály zahajuje svoji novou etapu výstavou Jiřího Černického –  Gagarinova věc 

Na Národní třídě v Praze byla minulý týden po několikaměsíčním výpadku znovu otevřena Galerie Václava Špály, která neodmyslitelně patří k tradičním výstavním síním Prahy 1.

Galerie Václava Špály má slavnou minulost, vznikla již v 60. letech minulého století v bývalých prostorách prvorepublikového Vilímkova nakladatelství a knihkupectví. Významný rozkvět zaznamenala pod vedením výtvarného teoretika Jindřicha Chaloupeckého v 70. letech. Další zásadní období přišlo od poloviny 90. let, kdy se galerie zaměřila na současné české umění. Od roku 2002 provozovala galerii Nadace Český fond umění, která ji volně pronajímal, a vzbudila tím negativní odezvu od umělecké veřejnosti. Následný provozovatel ukončil svou činnost minulý rok z finančních důvodů.

Prostory galerie patří městské části Praha 1, která na základě výběrového řízení vybrala ze dvou uchazečů společnost PPF Art, která by ji měla spravovat po dalších deset let. „Chceme, aby Galerie Václava Špály i nadále fungovala tak, aby byla vyhledávaným místem milovníků výtvarného umění. Správný výběr nového provozovatele proto vnímáme jako velkou odpovědnost,“ říká starosta Prahy 1 Filip Dvořák. 

Společnost PPF Art v současné době řídí již Galerii České pojišťovny, Ateliér Josefa Sudka a také Galerii fotografie Louvre, takže s provozem výstavních síní má zkušenosti. Podle slov ředitele divize uměleckých sbírek PPF Art Jana Řeháka mají v úmyslu ve své činnosti navázat na tradici Galerie Václava Špály s respektem  k jejímu historického zaměření, které chtějí kreativním způsobem i dále rozvíjet.

Podle kurátora sbírek a výstav PPF Art Pavla Lagnera se chce galerie věnovat zejména žijícím českým umělcům, kteří patří k domácí špičce. „Dramaturgie výstav počítá se střídáním malby, fotografie a plastiky. Zaměříme se zejména na etablované autory střední generace,“ říká Pavel Lagner. Výstavní plán galerie tak zahrnuje autory jako Tomáš Císařovský, Jiří David, Petr Pastrňák, Petr Nikl, František Skála, Kateřina Vincourová, Markéta Othová, Alena Kotzmannová, Tono Stano, Ivan Pinkava, Jaroslav Róna, Jan Merta a další. Jednou ročně tu bude své dílo prezentovat také laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Novou éru zahajuje síň výstavou „Gagarinova věc a věci, kterých mi není líto“ autora Jiřího Černického, jejímž tématem je záhadný předmět z modulu sovětského kosmonauta. K vidění budou i Černického pozoruhodná videa, fotografie a nejrůznější předměty, které náhodně oslovení kolemjdoucí autorovi bez lítosti věnovali. 

„Dá se říct, že Gagarinova věc je něco jako Forrest Gump vizuálního umění, který prochází historií druhé poloviny 20. století. V novém světle ukazuje osoby a události, jež má spousta lidí ještě v živé paměti,“ říká Jiří Černický. Mytologie obklopující první let člověka do vesmíru fascinovala Černického natolik, že na jejím základě vytvořil podrobný imaginativní projekt. Do detailu dotažený koncept doložil mnoha dokumentárními fotografiemi i suchou vědeckou zprávou o rekonstrukci tajemného předmětu, o jehož existenci je těžké pochybovat. Více odkaz: na akci

V listopadu se můžeme v Galerii Václava Špály těšit na výstavu posledního laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého - Jiřího Skály. Galerie bude otevřena každý den od 11.00 do 19.00 hodin, základní vstupné je 40 Kč.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!