Konec prázdnin s Hubertem

Konec prázdnin s Hubertem 

Dravci létali nad Vilémovicemi

Neobvyklé loučení s prázdninami připravila obec Dolní Vilémovice ve spolupráci s místním Mysliveckým sdružením pro děti i dospělé na poslední srpnovou sobotu. Přestože počasí bylo vcelku chladné, Konec prázdnin s Hubertem přilákal víc než stovku diváků. Akce se konala letos již po čtvrté a stává se v malé vesničce na Vysočině tradicí. Starostka obce Jitka Boučková společně s předsedou sdružení J. Martenkem a hospodářem V. Homolkou zahájili v 9 h před budovou obecního úřadu bohatý program. Zahajovacím halali odstartoval trubač sérii soutěžních disciplín.

Děti se tak mohly zdokonalit ve střelbě i v hodu šiškou nebo si prověřit znalosti v kvízu o trofejích případně poznávat větve stromů. Za splněné úkoly v soutěžích čekalo na děti občerstvení a dárky od sponzorů, bez jejichž štědrosti by se akce nemohla uskutečnit. Dětmi oblíbené ukázky z výcviku loveckých psů nebo canisterapie byly také  součástí programu. Projížďku na koních poskytla Farma U kapličky z nedalekých Třebenic, která nabízí i hipoterapii. Zájem o ni byl velký i mezi dospělými. Canisterapii předvedla fenka Brixie, narozená 26.10.2006 pod vedením cvičitelky Káji Podešvové z Třebíče. Děti si mohly vyzkoušet házení aportu, tzv. granulování, poslušnost a povely. Nejodvážnější měly možnost zkusit i vázání šátku na krk fence a předání pamlsku-za splněný úkol přece nesmí chybět odměna. Canisterapie je obohacující a záslužná činnost a motto K. Podešvové na jejich stránkách mluví za vše: „Co mi nedají lidi, dají mi mí psi“. Kynologický výcvik loveckých retrieverů zase názorně předvedla Yvetta Holíková se svými třemi svěřenci. Je majitelkou plemene Flat coated retriever a v Klučově má chovatelskou stanici Bohemia Luxyvett. Vrcholem sobotního dopoledne byla návštěvníky očekávaná ukázka dravců, kterou přivezla společnost Zayferus z Kuřimi. Především děti, ale i dospělí byli velmi zvědaví na jejich produkci. Po nezbytných přípravách se všichni dočkali více než hodinového bloku, v němž tři profesionální sokolníci představili asi 30 dravců. Přilákali největší pozornost všech diváků. Po převážení každého dravce, který musí mít optimální hmotnost, aby podal správné výkony při ukázkách lovu i letu, začala opravdu velká podívaná. Nechyběla ani tzv. vysoká škola sokolnictví – ukázka lovu z krouživého čekání. Zpestřením byla i vědomostní soutěž, v níž správné odpovědi sokolníci odměnili pexesem, kalendářem a Luděk Žák si mohl dokonce vyvolat dravého ptáka na ruku, samozřejmě za pomoci profesionálů – sokolníků.

Vtipnou formou se návštěvníci dozvěděli vše podstatné ze života dravců i sov. Opravdu velké dobrodružství všichni zažívali, když jim nad hlavou přeletěl obrovský sup nebo rychlí sokoli útočili střemhlav na kořist. Pro zájemce je na webových stránkách společnosti Zayferus vyhlášena fotosoutěž. Focení dětí s dravci na ruce bylo příjemnou tečkou za poutavým programem sokolníků. V závěru programu, který se obešel bez deště, nechybělo poděkování pořadatelů za zájem diváků a pozvání na Poslední leč, kterou Myslivecké sdružení v Dolních Vilémovicích uspořádá letos 11. prosince. Sdružení má třináct členů, kteří mají v pronájmu honitbu o rozloze 809 ha. V obci jako samostatná organizace působí již od roku 1992, ale historie spolku sahá již do let padesátých. V posledním období také chovají mladé bažanty. K jejich dalším aktivitám patří štědrovečerní procházka ke krmelcům a krmení zvěře v zimním období, kterého se děti velmi rády zúčastňují.

Za jejich zajímavý program jim i obecnímu úřadu patří velký dík. Spokojenost vyjádřili všichni účastníci pochvalným potleskem. V dětských očích zářily jiskřičky štěstí a úsměvy na jejich tvářích. Mezi dětmi byla i pětiletá Chidoma z Londýna, která své nadšení projevila především šťastným smíchem. Byla zde u babičky společně se svými sestřenicemi Majdou a Verunkou, které zase přijely z Německa.

www.zayferus.cz

www.rosemoravia.eu

www.dolnivilemovice.cz

www.bohemia-luxyvett.webz.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!