Bella a Sebastian: Dobrodružství pokračuje je úchvatným a napínavým rodinným snímkem

Bella a Sebastian: Dobrodružství pokračuje je úchvatným a napínavým rodinným snímkem80%

Pokračování dětského filmu Bella a Sebastian nechybí nádherné scenérie Alp, legrační a dojemné sekvence ani skvělí herci. Rozhodně se také nemusíte bát rozvláčného děje, neboť stopáž nového snímku ubíhá svižně a nebude nudit ani většinu dospělých!

Již v prvním díle francouzského tohoto rodinného snímku jste mohli zhlédnout peripetie malého chlapce Sebastiana (hraje ho Félix Bossuet) a jím zachráněné fenky Belly. Jenže zatímco tehdy se hlavní zápletka točila kolem převádění lidí z nacisty okupované Francie do bezpečného zahraničí a záchrany roztomilého pasteveckého psa před nepřátelskými vesničany, volné pokračování je dějově malinko složitější a také o něco akčnější.

Když v horách spadne letadlo

Druhá světová válka skončila a do poklidné vesničky Saint Martin ve francouzských Alpách se má vrátit Angelina (v podání Margaux Chatelier), která je pro Sebastiana cosi jako adoptivní matkou. Jenže letadlo s ní spadne v odlehlé horské oblasti, o čemž se dozví Sebastianův dědeček César, kterého ztvárnil charismatický Tchéky Karyo. Tento zkušený a klidný horal hned s pomocí Sebastiana a jeho nerozlučné fenky začne organizovat záchranu ztracené mladé ženy.

Ve chvíli, kdy se César obrátí na místního nevrlého pilota - sympatického Thierry Neuvice, se rozehraje sled dobrodružných událostí, které navždy změní životy všech zúčastněných. Nechci spoilerovat, ale jen naznačím, že se vše bude týkat Sebastianovy skutečné rodiny.

Cit pro patos i pořádnou akčňárnu

Jak dopadlo druhé zpracování filmu na motivy slavného dětského bestselleru od Nicolase Vaniera? Režisér Christian Duguay v novém snímku opět prokázal své bohaté umělecké zkušenosti a talent, stejně jako cit pro jistý patos a výborné akční filmy, podobně jako v jeho majstštyku - Honu na Šakala nebo v televizní Johance z Arku.

Přestože je totiž druhá Bella a Sebastian především rodinným filmem i s klasickým přímočarým stylem vyprávění a hlavní dětskou postavou, je na snímku poznat, že ho točil zkušený tvůrce akčních filmů. Poměrně vtipné i dojemné sekvence, mezi kterými vyniká například moment kdy se Sebastian a jeho dědeček dozvědí o pádu letadla, totiž v ději střídají i napínavé scény.

Dobrodružný děj nenudí

Mezi ně patří například uvíznutí se sportovním letadlem uprostřed divočiny, prodírání se hořícím lesním porostem nebo též výstup do skalní soutěsky. To vše sice probíhá v dětsky-odlehčeném duchu, ale děj přesto nic neztrácí ze svého spádu a dravosti. Proto nebude nudit ani dospělé, zvyklé na mnohem „drsnější“ podívanou. Občas pouze zamrzí několik ne zcela logických dějových úseků, jako například občasné chování Sebastiana nebo některých postav.

Celkové skvělé vyznění rodinného bijáku dotvářejí nádherné záběry horské přírody, kombinované s lotrovinami Sebastiana a jeho pejska. Kamera od Christophe Graillota, stejně jako povedený soundtrack, vytvářejí dokonalou harmonii, díky které mnohé z diváků napadne sebrat se a vyrazit na vysokohorskou túru do Francie.  

Herecké výkony? Výborné!

K dobrému výsledku přispívá i celkově sympatická a nadaná herecká sestava. Hezká Margaux Chatelier se sice v ději jen mihne, ale zcela jí uvěříte její citlivost a těšení se na domov a Sebastiana. Tohoto neústupně-tvrdohlavého klučinu pak zahrál na svůj věk talentem obdařený Félix Bossuet neméně výborně. O tradičně skvělém Karyovy platí to samé a ani další herci a herečky nejsou vysloveně špatní. Z hlavních postav pokulhává snad jen Thierry Neuvic, který v roli podivínského a nevrlého pilota působí občas poněkud zvláštně. Také čtyřnohý přítel člověka hrající Bellu do své „role“ padne jako ulitý. Navíc tato fenka působí i legračně a mile.

Skvělý film nejen pro děti

Jaké bude závěrečné hodnocení snímku? Přes pár nelogičností v ději jde v případě druhé Belly a Sebastiana o nadprůměrný hraný rodinný film, který se bude kromě dětí líbit především obdivovatelům divoké přírody, dobrodružství a také hodně chlupatých psů.

Snímek je – kromě některých moderních animáků - jedním z mála, který ocení diváci od pěti až do osmdesáti let. Přináší totiž jednoduché poselství o nezkrotné vůli a soudržnosti chlapce a jeho psa, která dokáže překonat zdánlivě „nerozbitné“ překážky. Přestože se tento film nestane slavným nebo kultovním, smekám před jeho tvůrci, kteří odvedli výbornou práci.

Kdy a kde dávají film: Bella a Sebastian: Dobrodružství pokračuje

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!