Debut Hany Hegerové vychází po padesáti letech v původní grafice

Debut Hany Hegerové vychází po padesáti letech v původní grafice  

Přesně padesát let od prvního vydání debutového alba Hany Hegerové vychází znovu v původní grafice na CD i na gramofonové desce. V pátek 8. dubna se tak na hudebních pultech objeví zcela nový kousek, i když s původním obalem i známými písněmi.

Hana Hegerová svou debutovou desku vydala ve svých pětatřiceti letech. V té době už za sebou měla mnoho úspěšných hereckých i pěveckých vystoupení. Album obsahovalo dvanáct písní a neslo pouze jméno populární zpěvačky. Na zadní straně obalu se nacházel nápis Zpívá Hana Hegerová, na elpíčku stálo Šansony s Hanou Hegerovou.

O fotografii na obalu desky se postaral známý fotograf Josef Koudelka. „V roce 1966, zrovna v období, když jsem nahrávala své první album, mě zaujal výborný soubor fotografií Josefa Koudelky Cikáni. Romantika těch snímků mě doslova učarovala. Můj otec byl totiž velmi dobrý amatérský fotograf, tak jsem měla k fotografování a fotografiím vždycky pozitivní vztah. Řekla jsem si, že Koudelka by mohl být ten pravý, jenž by vystihl i atmosféru mých písní,“ vzpomíná na počátky spolupráce Hana Hegerová.

Album se ale v této původní podobě nikdy nezachovalo. Během komunistického režimu bylo navíc zakázáno, a když v roce 1989 nahrávka opět vyšla, její obal byl již jiný. Původní fotografie však vůbec nezapadla. Naopak! „V roce 2002 mi zavolal již světoznámý fotograf Josef Koudelka, že by se rád sešel. Že bude na chvíli v Praze a potřebuje se mnou nutně mluvit. Na schůzce mi předvedl návrh plakátu pro Národní pařížskou operu k představení Medea. Použil na něm portrét z mého prvního alba! Ptal se, zda bych s tím souhlasila. Neměla jsem důvod tomu bránit, a navíc představa, že plakáty s mým portrétem visí po Paříži, mi přišla docela hezká,“ usmívá se Hana Hegerová.

Již za chvíli se tedy všichni fanoušci legendárních hitů dočkají remasterované nahrávky na CD a LP v původním originálním obalu. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!