Febiofest 2016: intenzivně ztichlý Čistič

Febiofest 2016: intenzivně ztichlý Čistič90%

Komorní slovenské drama Petera Bejbaka ukazuje, jak dnes mnohem více působí silné příběhy, ve kterých se moc nemluví.

Tomášovi je kolem třicítky, má podmínku kvůli ublížení na zdraví a živí se čištěním bytů po zesnulých. Poněkud obsesivně zůstává v domech a bytech zemřelých déle, než by bylo nutné, a pozoruje pozůstalé. Často je svědkem vypjatých emocí nebo hádek o dědictví. Jednou však uklízí v bytě po opatrovnici sourozenců Kristíny a Adama – oba jsou to již dospělí lidé. Schován ve skříni a následně pod postelí se stává účastníkem příběhu dvou lidí, jejichž vzájemná závislost na tom druhém je stahuje stále více ke dnu.

Slovenský snímek lze přirovnat k letošnímu vítězi Českého lva, filmu Kobry a užovky Jana Prušinovského. I v Čističovi divák sleduje toxický stav dvou sourozenců. Slovenský film se na něj ale dívá z vnějšku, prostřednictvím čističe Tomáše, který události pozoruje z úkrytu. Tento koncept zachovává také jemně roztřesená kamera Martina Žiarana, která vytváří napětí střídáním záběrů z pohledu Tomáše, tedy skrytě, a pohledů na samotného voyera a jeho reakci na právě prožitou situaci.

Nejsilnější dojem ale vyvolává málomluvnost postav. I velmi vypjaté a emočně hraniční scény si vystačí s minimem slov. Tuto atmosféru, ve které by jakékoli slovo navíc bylo zcela zbytečné, vytváří především hlavní postava – čistič Tomáš. Jeho zakřiknutá povaha je v rozporu s jeho konáním, které je s akcelerací děje v závěru filmu naopak překotné, drsné až brutální. Emoční vypjatost snímku skvěle doplňuje také tklivá hudba Juraje Dobrakova.

Slovenské drama ukazuje lidi s nízkými příjmy, na okraji společnosti, kteří i přesto, že prošli nelehkými životními situacemi, stále mají soucit s druhými a jejich smysl pro spravedlnost, jakkoli je projevován i násilně, působí jako klíčová součást jejich charakteru. Závěr, v němž události eskalují několika Tomášovými brutálními výbuchy vzteku z křivd, které prožívá, a nevědomí, zda jeho spravedlivý hněv měl smysl, je přesně tím vyvrcholením celého snímku, které diváka dostane. Tento komorní, ale přesto velmi znepokojivý snímek si rozhodně zaslouží vaši pozornost. 

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Čistič

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!