Boty podle Zuzany Serbákové, čerstvé absolventky VŠUP

Boty podle Zuzany Serbákové, čerstvé absolventky VŠUP 

V červnu jsem navštívila výstavu diplomových prací  na VŠUP. Ateliér „Design oděvu a obuvi“ nepřehlédnutelně reprezentovaly boty od Zuzany Serbákové. Zuzka pochází z Dunajskej Stredy na Slovensku. Absolvovala Střední školu užitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislavě, kde  se zaměřovala na textil. Její další kroky vedly na VŠUP, kde ji  nejvíce oslovil ateliér „Design oděvu a obuvi“, který úspěšně letos opouští jako jediná absolventka. Zajímalo mě, kde hledá inspiraci pro svou práci, jak její diplomová práce vznikala,  kam směřuje Zuzka po škole, i jak vnímá běžnou pouliční módu obecně.

Vysoké podpatky, výrazné  barvy, neotřelé tvary bot, i zdobení zaujaly na první pohled. Jak bys popsala svoje boty ty?

Pro mě jsou to kousky ze mne. Vymyslela jsem si téma, vytyčila cíl a pracovala na tom celý rok. Musela jsem si poradit s věcmi, před které jsem se dostala vlastní volbou, ale i souhrou okolností. Na konečné kolekci vidím i mnoho chyb a nedokonalostí, ale mám z té práce radost.

Musím se přiznat, že na mě tvoje boty působily nejprve velmi těžce a nenositelně, po bližším zkoumání jsem zjistila, že použité materiály jsou naopak velmi měkké a lehké. Jaké materiály jsi použila?

Baví mě zkoumat a pracovat s novým materiálem, který se běžně při výrobě obuvi nepoužívá. Zároveň jsem si chtěla vyzkoušet práci se špičkovými technologiemi a  materiálem, trochu  taky experimentovat. Nakonec jsem použila uhlíkový komposit, který je lehký a pevný a proto se hodil pro výrobu podpatků a zbytek je silikonový komposit, který je pružný a tvárný.

Tvoje obuv působí velmi originálně jako celek, velmi výrazné a neobvyklé je především rozteklé zdobení, jak jsi ho dosáhla?

Zkoušela jsem různě pracovat se silikonem, seznamovala jsem se s tímto materiálem postupně a objevovala jeho vlastnosti a možnosti. Na některých botách ukazuji, že se silikonem dají vytvářet kristalické tvary nebo snímat reliéfy, na jiných nechávám silikon volně téct a vulkanizovat v průběhu tečení. Má mnoho podob...

Kde obvykle bereš inspiraci? Máš nejdříve nějaký nápad, nebo nápady přicházejí až v průběhu práce?

Inspiruje mě hodně věcí a nálad, pokaždé je to jinak. Někdy mě inspiruje materiál a hledám možnosti jak ho použít, jindy mám myšlenku a k tomu hledám správnou formu a materiál, který mi umožní tu myšlenku vystihnout.

Součástí tvé diplomové práce bylo boty vyrobit, nebo pouze navrhnout a najít vhodné materiály?

Pro výrobu podpatků mi poskytla prostor firma C2I v Dunajskej Strede, kde jsem si pod jejich dohledem sama vyrobila některé komponenty, zejména uhlíkové podpatky. Bylo to náročné  po mnohých stránkách, ale nakonec jsme se dobrali výsledku...

Další části jsem realizovala doma a ve škole. Pokud dokážu sama botu ušít a zkonstruovat, umím zároveň více domyslet i technologii, což je velká výhoda a zároveň větší svoboda v navrhování.

Co ovlivnilo výběr použitých barev?

K výběru barev jsem přistupovala intuitivně, barva uhlíku je černá, silikon je neutrální a dá se probarvovat. Zpočátku jsem se držela pastelových barev a tlumených odstínů, protože jsem cítila, že v kombinaci s lesklou černou by výrazné barvy mohly působit vulgárně.V průběhu práce se i tyto pocity měnily a barevnost jsem neustále přizpůsobovala.

Budeme mít ještě možnost prohlédnout si tvoje boty či další výrobky?

V blízké budoucnosti se prezentuji na Designbloku, což je vlastně jedna z mála možností prezentovat se odborné veřejnosti u nás a dostat se zárověň i do povědomí veřejnosti laické.

Když jsme se se Zuzkou sešly, neměla na sobě sice žádné boty ze své diplomové řady, ale velmi jednoduché a zajímavé ploché sandály, prozradila, že jsou také z její vlastní výroby. Jaké boty vlastně ráda nosíš? Výrazné/pohodlné/ a jaké barvy najdeme v tvém botníku?

U mě jako nositelky je prvořadé pohodlí, ale musí se mi boty i líbit. Mám ráda  boty bez zbytečného zdobení, ocením ale nápaditost a kvalitní materiály... Mám ráda světlé neutrální odstíny i barevné boty, černé téměř nenosim.

A jaké značky bot se vůbec  líbí Tobě?

Úžasné boty jsou od značky Georgina Goodman, ale líbí se mi často i boty Marc Jacobs, z  cenově dostupnějších jsou výrazné a hezké třeba Solea, Finsk, nebo Camper.

Úspěšně jsi zakončila své studium, jaké jsou tvé plány do budoucna? Jaké možnosti uplatnění jsou u nás nebo na Slovensku?

V zahraničních školách zaměřených na design obuvi je výhoda, že během studia získáváš kontakty a jezdíš na  praxi do zaběhnutých firem, kde si své návrhy můžeš i zrealizovat. U nás to tak nefunguje. Zvažuji odchod do Itálie, Španělska nebo Londýna, kde sídlí množství dobrých menších firem, ale i velké módní domy.

Dala bys nám nějaký tip na zajímavou událost týkající se módy, designu nebo umění?

Jsem zvědavá na výstavu Cartier tady v Praze, v zahraničí například běží výstava Grace Kelly v V&A Museu v Londýně, nebo se chystá výstava Japanese Fashion v Barbican Art Gallery taky v Londýne...

Věnuješ se mimo bot i dalším věcem?

Ano, věnuji se i zakázkám, navrhuji i doplňky a „hadry“. A občas taky zaleju kytky.

Co Češi a móda podle Zuzany Serbákové?

Lidé u nás nepřikládají velký význam originálnímu oblékání. Lidé v krajinách, kde funguje   oděvní průmysl a nevymřela řemesla, mají k oblékání přirozenejší a otevřenejší vztah. Mladí lidé u nás se často snaží vypadat za každou cenu trendy, ale přitom velmi málo experimentují. Nakupují z jednoho zdroje a řídí se vnějšími vlivy a ne vnitřními pocity.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!