Jan Ďurovčík má rád silné, vyostřené emoce a režíruje hlava nehlava

Jan Ďurovčík má rád silné, vyostřené emoce a režíruje hlava nehlava 

Jana Ďurovčíka, režiséra, tanečníka a choreografa v jedné osobě, jsme vyzpovídali při příležitosti prezentace projektu Made in Slovakia, který aktuálně finišuje na přípravách své české premiéry 19. prosince v pražské O2 areně.

„IMT Smile i Lúčnica jsou na Slovensku chronicky známí, nicméně vymysleli jsme různé nové a zajímavé způsoby, jak je spojit. Osobně znám znám Ivana Táslera i profesora Nosáľa, všichni tři máme rádi velké, silné a vyostřené emoce. To se velmi šťastně potkalo na projektu Made in Slovakia.“

Jak se zrodila vzájemná spolupráce Lúčnice a IMT Smile?

Vždycky je dobré, když takové věci vznikají podvědomě a nenásilně. Toto je takový přirozený tok jistého trojúhelníku. Já jsem bývalý Lúčničiar a už v podstatě patnáct let vytvářím pro Lúčnicu různé výroční programy, současně navíc s velkou důvěrou pana profesora Nosáľa. Současně jsem jedním z nejbližších přátel Ivana a Mira Táslera. Chalani mi navíc hrají v Ježíšovi, takže tento nápad vznikl takto spontánně. Předtím ale nevěděli, že já jsem tím pojítkem. Když se tehdy setkala Lúčnica s IMT Smile, tak si navzájem dali podmínky, že chtějí, abych to zrežíroval já. Vzniklo to velice přirozenou cestou.

Jak lze režisérsky skloubit tyto naoko dva rozdílné světy, rock a folklór?

Mně je to jedno, já to režíruju hlava nehlava… Jedno, jestli je to hvězda opery, ti lidé spolupracují sami, jsou inteligentní. Lúčnica je navíc kolektivní inteligence, ti lidé mají fantastické šéfy. Obecně se tvrdí, že s divadlem se pracuje těžko, ale já prostě miluju persony non graty. Například když můžu pracovat s Jožo Rážem, prostě se všemi… Já tyto kontroverzní osobnosti zbožňuju. Můžu s nimi pracovat a vůbec neslevovat ze svých nároků. Oni když cítí, že to jde správným směrem, to se pak pracuje velice dobře.

Čím chce tento slovenský projekt oslovit české publikum?

Určitě tím, jak vypadá. Je pravda a musím reálně přiznat, že IMT Smile, což je pro mě až nepochopitelné, není v Čechách až tak populární kapela jako některé jiné slovenské skupiny. Přitom je to dle mého názoru jeden z našich nejlepších vývozních artiklů. Znamená to, že lidé, kteří přijdou, uvidí a uslyší. Navíc když uvidí právě toto spojení, měli by odcházet nadšeni. Je to naše přání a doufám, že to zafunguje. Tento projekt je postaven na tom, že i když ty skladby té kapely nepoznáte, tak samotná výstavba a struktura celého projektu by měla zafungovat. Takové jsou alespoň ohlasy ze slovenských představení.

Má tento projekt i světové ambice?

Já o tomto neuvažuji. Vytvořil jsem projekt a mým úkolem je mu pak na každém místě dodat takové ty specifické drobnokresby. O tom, kde se bude hrát, já nerozhoduju. Nejsem producentem, takže mě to vlastně nezajímá. To neznamená, že bych nebyl nadšený, ale to je otázka na ty, kdo to produkují. Já jsem pro ně tento projekt vytvořil, napsal, zrežíroval a co s ním budou dělat dál, je už jenom na nich.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!