Unikát v Plzni. Vietnamské vodní loutkové divadlo okouzlilo diváky

Unikát v Plzni. Vietnamské vodní loutkové divadlo okouzlilo diváky90%

V rámci festivalu Skupova Plzeň zavítali do Plzně zahraniční umělci ze čtyř kontinentů. Velký zájem diváků vzbudila představení vietnamského vodního loutkového divadla.

Letošní mimořádný, nesoutěžní ročník festivalu Skupova Plzeň začal open-air programem, při němž prošly ulicemi města obří španělské loutky. Ve druhé části přehlídky následovaly inscenace umělců ze čtyř kontinentů. Poprvé od roku 1989 se českému publiku v originální verzi a v plném rozsahu představil světový unikát - vodní loutkové divadlo z Vietnamu.

"Původně lidová zábava se za uplynulého půlstoletí dostala do repertoáru vznikajících profesionálních divadel. Dnes je tradice vodního divadla vnímána jako typický prvek vietnamské národní kultury," uvedl Jakub Hora, ředitel festivalu a Divadla Alfa. Počátky vodního divadla jsou kladeny do 11. století do oblasti delty Rudé řeky v severním Vietnamu. Loutková představení tehdy vesničané pořádali při oslavách rýžové sklizně či náboženských svátcích.

Profesionální soubory nahradily rýžová políčka zdobnými umělými nádržemi. Herci v nich stojí po pás ve vodě za bambusovým závěsem a pomocí tyčí a madel skrytých pod hladinou uvádějí do pohybu jednotlivé loutky s lakovaným povrchem. Vietnamský termín "mua roi nuoc" se překládá jako "loutky tančící na vodě". Kromě loutkoherců jsou součástí inscenace hudebníci, kteří doprovázejí dění v nádrži hrou na nástroje a zpěvem. Výraznou složku také tvoří měnící se osvětlení a příležitostné kouřové a ohnivé efekty.

Tuto nevšední podívanou do Plzně přivezlo Národní loutkové divadlo Hanoi. Vhodné prostory pro představení našli organizátoři v kreativní zóně DEPO2015. Od úterka 2. 9. do soboty 5. 9. se zde vodní divadlo odehrálo celkem osmkrát (divácký zájem byl značný, takže se k původním dvěma sobotním představením přidávalo ještě třetí).

Střídaly se příběhy lyrické (tance draků nebo fénixů) a epické (pověst o generálovi Le Loi a Zlatém želvím Bohu) s výjevy z tradičního vesnického života (zemědělské práce, chytání ryb). Největší ohlas sklidil příběh o chytré lišce pokoušející se ulovit kachny, které vlastní manželský pár. Ačkoliv "dabingu" loutek ve vietnamštině rozuměl v publiku jen málokdo, použité výrazové prostředky byly natolik výmluvné, že překladu nebylo potřeba.

Každý z deseti asi pětiminutových příběhů odměnili diváci potleskem. Loutkoherci se přišli na závěrečnou děkovačku ukázat doprostřed nádrže. Představení si podle všeho vychutnali jak dospělí, tak děti.

Skupova Plzeň se letos stala součástí programu Evropského hlavního města kultury. Příště se bude konat opět "běžný", soutěžní ročník tohoto bienále. Letošní mimořádný ročník vsadil na zahraniční soubory a přinejmenším s vietnamským vodním loutkovým divadlem se trefil do černého.

Zdroj foto: http://www.vietnampuppetry.com/

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Výjev z pověsti o generálovi Le Loi.Příběh o chytré lišce.Momentka z plzeňského představení. © Jana Lábrová Rabenhauptová
 

Mohlo by se ti líbit...

Depo2015 nabízí i další akce

Místo konání: Depo2015

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!