Vinuté perly z Vysočiny

Vinuté perly z Vysočiny 

Vinuté perly – originální šperk, který si získá každého

Vinuté perly – skleněný šperk – originální ruční práce z dílny paní Jany Paškové, který v červnu letošního roku dostal certifikát –  VYSOČINA – regionální produkt®– je opravdu jedinečným dílem, které vzniká zcela nenápadně v rukou paní Paškové z Třebíče. Práce se sklem je většinou typická pro Podkrkonoší nebo Šumavu a málokdo by ji hledal právě na Vysočině.První zmínky o vinutých perlách, které jsou jedny z nejstarších technologií, pochází již z doby bronzové a patří k zajímavostem mezi certifikovanými nováčky.Skleněné tyčinky, tzv. lampovina se nad kahanem taví a navíjí na kovovou tyčku, která je potažena oddělovací hmotou. „Používám kaolín,“ vysvětluje vám paní Pašková, když názorně ukazuje svou ruční práci. Po navinutí základního tvaru se mohou perly dekorovat různými technikami – skleněnou nití, skleněnou drtí, případně plátkovým zlatem a stříbrem. Módním hitem jsou 3D efekty a květinové vzory, v barvách nyní kraluje nejmódnější fialová, růžová i modrá. Každá perla je originálem. V některých zemích jsou oblíbeným exponátem v galeriích a muzeích. Při kompletaci vinutých perel do šperků používám nejčastěji originálně barvené hedvábné šňůrky, tzv. krepsatén, které jsou z dílny paní Hany Čížkové a Martiny Berkové z Jihlavy.

Paní Pašková se věnuje vinutým perlám, které vyrábí ze skleněných prutů, pomocí plynového kahanu a dmychadla v maličké dílně v přízemí svého rodinného domku v Třebíči-Borovině dva roky. Na myšlenku vyrobit skleněný originální šperk přišla zcela náhodně. Jako absolventka umělecké průmyslovky s mnoha jinými zájmy a v současné době jako učitelka v mateřské škole se chtěla věnovat velkému koníčku, který ji přímo uchvátil a zcela pohltil. S výrobou bižuterie již měla zkušenosti, ale neustále hledala možnosti, jak udělat radost především dalším zájemcům o originální a nevšední módní doplněk.

Proto její cesty k informacím o vinutých perlách vedly přes internet, až se dostala k ing. Janě Wudy ze Sušice, která poskytla jednodenní nebo spíše několikahodinovou lekci o teorii a výrobě těchto nebývale krásných barevných a zdobených kuliček – perel. Po té už paní Pašková věděla, že se její velkou zálibou stane skleněné království, které vytvoří během výroby těchto šperků. O minulých Vánocích si pod stromeček nadělila plynový kahan a nakoupila české sklo.Usilovná a mravenčí práce spojená s velkou trpělivostí ji během necelých dvou let přivedly až k dosažení úspěchu nebývalého, a to v podobě certifikace, kterou získala v červnu 2010. Do poslední chvíle ani nevěřila a netušila, zda opravdu její skvostné výrobky z českého skla tuto značku získají. Absolvovala i třídenní kurz v Praze, kde čerpala poznatky od italského skláře a designéra pana Davide Pemzo. Povídání s paní Paškovou o jejích perlách utíká tak rychle, že zapomenete zcela na čas a úplně si představujete, jak se můžete jejími šperky krášlit a těšíte se z každé jednotlivé perlové kuličky, její barvy a neskutečné krásy. Každá perla doplněná krepsaténem z jihlavské dílny je opravdu skvělým šperkem, kterým potěšíte toho, komu chcete zakoupit nádherný dárek. Máte pocit, že žádná žena se bez této krásy neobejde, a že vinuté perly ji musí zdobit buď přívěskem, náušnicemi, náramkem nebo prstenem. Případně by se tento šperk dal zakomponovat do svatebních šatů nebo do originálního oděvního výrobku, což je výzva pro módní návrháře či velmi zručné švadleny. Dle slov paní Paškové se vinuté perly nejvíce hodí v kombinaci právě s hedvábím, ale dají se kompletovat i s kovovým lankem či řetízkem nebo doplňky ze zlata a stříbra.

Fantazii se meze nekladou a každá perla je opravdu originál, kde se odráží momentální nálada, pocity a nápad, který se rozvine při samotné tvorbě jednotlivé skleněné kuličky. Paní Pašková tvoří prozatím hlavně pro radost a velmi ji těší, že její šperk  potěší druhé a je milým dárkem. Neuvažuje o zřízení vlastního obchodu. Zatím můžete její práce zakoupit po dohodě, prostřednictvím internetu a v malém korálkovém obchodě v Třebíči na Staré poště. Do budoucna, pokud se naskytne příležitost, by se mohla její práce objevit i na výstavě v některé z galerií, ale velké plány si zatím paní Pašková nedělá. Práce se sklem a výtvarná činnost je pro ni úžasným relaxem, dává jí zapomenout na každodenní starosti, je pro ni odreagováním od běžných povinností v domácnosti. Za zmínku stojí, že se stará nejen o děti v mateřské školce, ale i o tři chlapy v chalupě. Kromě své rodiny má další zálibu v kočkách, kterým dává také kus své lásky. Z návštěvy u paní Paškové, která se svou pílí a houževnatostí stala vinutkářkou z Vysočiny, odcházíte velmi dobře naladěni, máte pocit, že svět se skládá jen z krásně zbarvených skleněných perel, a že starosti už se Vás netýkají. Když vidíte na vlastní oči, jak se perla tvoří pod plamenem, jak její fantazie se přenáší do každé kuličky, která mění po celou dobu svého vzniku barvy a asi po půl hodině zjistíte, že perla v sobě ukrývá svou jedinečnost, máte velkou radost z její krásy. Trpělivost, zručnost, fantazie a momentální nálada pak vyzařuje z každého kusu, který paní Pašková vyrobí. Když se jí ozývají lidé z různých koutů republiky a mají specifická přání jako např. perla s motivem londýnského oka apod., tak má paní Pašková o čem přemýšlet a také se jí často o perlách i zdají sny. Paní Pašková říká, že tato ruční výroba se jí stala velkou závislostí, která je potěšením nejen pro ni, ale pro i pro všechny, které si opravdu tento šperk získá. Jakmile vás ale magie tavení skla jednou očaruje, jste plně v její moci. Musím potvrdit, hned jsem si z velké škály módních květinových vzorů a barevných odstínů vybrala ten nejkrásnější kus, nemohla jsem odolat, nad jejich krásou se Vám tají dech a pro Vaši duši jsou hebkým pohlazením.

Navštivte www.orivyko.cz nebo pište na email: japas@email.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!