Jestli má Bible pokračování, pak “Ukaž, co děláš”! A prosdílej se skrze své vášně i navzdory hackerům

Jestli má Bible pokračování, pak “Ukaž, co děláš”! A prosdílej se skrze své vášně i navzdory hackerům100%

Další užitečná kniha od Austina Kleona z nakladatelství Jan Melvil publishing ukazuje cestu všem umělecky založeným lidem a nejen jim. Jak sdílet svou kreativitu pomocí deseti zásadních způsobů, jenž i New York times označil za bestseller? Otázkou zůstává proč. Umí kniha skutečně pomoct, nebo je tak žádáná díky jménu a propagaci? A tohle všechno, zejména pak kreativní byznys pro 21. století, se pokouší její autor známý jako “spisovatel, který kreslí”, Austin Kleon, jednoduše a bystře odhalit. A podělit se o své objevy, které jemu fungují.

Peklo lze přeskočit rovnou do nebe

Publikaci “Ukaž, co děláš” nelze v žádném případě nedoporučit ani ignorovat. Snad zbývá jen polemizovat o tom, že vše má dvě strany. I tu odvrácenou. Stejně jako klasická Bible nespasí svět celý, tak i Internet obsahuje své mouchy a nastrkává záludné překážky v podobě podvratných zlodějů alias hackerů. Jenže strach je nástroj mocných. A tak zbývá zase jen sebrat odvahu, nebát se a věřit. Věřit sobě i své tvorbě, věřit lidem ve svém okolí, že mají stejné morální hodnoty jako vy. Co už taky? Všechno lze přece zneužít, zejména důvěry. Člověk by měl být však optimista a věřit v zázraky, nenechat se zlomit. Tolik na úvod a teď už ke konkrétním kapitolám. 

Všechny oddíly knihy jsou zásadní. Až knihu pročtete, zjistíte pár věcí. Jednak se tak dobře čte, že ji nepustíte z ruky dřív, než neskončíte. A to během pár hodin. Pak také, že moudra a vychytávky v ní obsažené jste mnohdy už někdě slyšeli nebo přinejmenším viděli, ale zde se setkáte s natolik vydařenou grafickou podobou, že si ji oblíbíte jakoby by se jednalo o skutečnou Bibli pro umělce. Proč? Přestože známe otřepané věty jako například: “Nový způsob myšlení”, “Nemusíš být génius”, “Mysli na proces, nikoli na výsledek”, “Sdílej něco malého každý den”, “Pootevři svůj šuplík kuriozit”, “Vyprávěj dobré příběhy”, “Uč, co umíš” atd. až po “Vydrž”, ještě nikdo tyto praktické rady tak trefně nepopsal a především obrazově tak působivě neilustroval. 

Setkáte se i se spoustou známých a přitom osvědčených citátů jako například od Honoré de Balzaca: “Největším problémem, který musí umělec vyřešit, je, jak zařídit, aby si ho všimli.” 

Nebo od Johna Cleeseho: “ Kreativita není talent. Je to způsob myšlení.”

Život s chybami nemá chybu!

Zřejmě i v tomto smyslu působí kouzlo knihy, ukazuje cesty, řešení, příklady z praxe, citáty jiných velikánů, kterým se nakonec zadařilo (nehledě na to, jak dopadli, ad Balzac), ale také v posílení a posilování pocitu vlastní výjimečnosti každé bytosti. Nebát se být odlišní, naopak. To už předvedl Steve Jobs, také si více cenil bláznů, kteří do toho jdou naplno. Nebýt lepší, ale jiní. V tom mnoho lidí chybuje stejně jako v představě, že musí být geniální. Genialita rovná se jen dřina a píle s vytrvalostí. Talent máme všichni.

Ovšem ne každý ví, jak na sebe upozornit. To a mnohé jiné se dozví zde nebo se to naučí. “Jak své věci posílám do světa? Jak poutám pozornost? Jak jsi to udělal?”

“Buďte tak dobří, aby vás nemohli ignorovat.”

“Představte si, že by váš přístí šéf nemusel číst váš životopis, protože už čte váš blog. Nebo jste uveřejnili svůj projekt online.” Výhoda Internetu na druhou stranu je, že tam není žádný vrátný, který by vás vyhodil.

Podporujte ostatní a tvořte společně, pomocí sociálních sítí, emailů, diskuzních skupin a celé virtuální scény. “Každý má dnes možnost přispět něčím online.” V neposlední řadě si také řekněte o honorář. I to vás Austin naučí.

Dozvíte se i o síle amatérismu a jak se nebát dělat chyby a vzdorovat dokonalosti. “Amatéři nás někdy mohou naučit víc než experti.” 

Také si přečtete, jak používat otázky i různé nástroje, a co s nimi dělají ostatní. A co můžete vy. A rozhodně, jak, kdy a proč sdílet svou práci. Tu především. Které typy sociálních sítí jsou vhodnější pro malíře, pro literáty nebo pro režiséry atd. Pokud něco děláte nebo máte rádi, neměli byste kvůli tomu cítit provinění. Podělte se o to.

Umělec v hladovění? V dobách Internetu přežitek nebo výmluva

Jak pracovat s druhými co nejlépe, jak být užiteční, jak vytvořit dobré jméno a také jak být zvědaví a pozorní. Při tom všem dbát na přesnost a vydržet. Protože dobré jméno rovná se den rovná se měsíc rovná se rok. Co je komu po tom, jestli jste cvok, když vás to dobře živí anebo naplňuje? Do určité míry je žádoucí vykašlat se na to, co si myslí druzí, pokud to s vámi nemyslí dobře a chybí jim konstruktivní připomínky. Trolly prostě smažte. Vždycky se někdo nepřející objeví. Nemá smysl s nimi plýtvat čas. Natož kvůli demagogům skončit v blázinci. 

Dělejte co umíte a dělejte to dobře. Pokud nevíte jak, nebo pochybujete, přečtěte si jednu z nejvydařenějších knižních kostek roku 2014 nakladatelství Jan Melvil z edice Briquet. Pobaví vás a posune. Až přestane, někomu ji darujte. Já to udělám, až se ji naučím nazpaměť. Všech 222 stran. Děkuji za pochopení.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!