Kdopak by se Steva bál? Aneb Jobs důvěrnýma očima

Kdopak by se Steva bál? Aneb Jobs důvěrnýma očima 

Pravdy o zlatém geniálním chlapci 21. století ze zdroje jeho osudové ženy a lásky možná leckoho překvapí. "Tenhle člověk hrál hry." Publikaci o Stevu Jobsovi s podtitulem Můj život, má láska, mé prokletí napsala Chrisann Brennanová.

Nezralý, přesto dokonalý

Díky nakladatelství BizBooks vyšla kniha poprvé v roce 2014 i v českém překladu. Steve byl jednoduše podivínský génius, skromný materialista, zakladatel posvátného marketingu Applu, despotický neurvalec, ale ze všeho nejdříve stoupal za svou šťastnou hvězdou coby student idealista nenávistně pohlížející na mocenské struktury.

Brennanová věnuje větší polovinu celé publikace zejména Stevovu dospívání i jeho kladným vlastnostem, ze kterých však později naneštěstí vyrostl. A přerostl sám sebe. I proto stojí za přečtení. Více se zaměřuje na jeho osobnost a povahové rysy, i když místy poskytuje rovněž návod k technické dokonalosti brutálního selfmarketingu. Člověk extrémů. Milován i nenáviděn. Vše právem.

Proč číst a nechat se inspirovat? Autorka jako zkušená žena i amatérská psycholožka ukazuje s filozofickým vhledem a přesnými postřehy přesně ty správné důvody, zač Jobse obdivovat. Rovněž kontroverzně obnaží zejména svou duši i Jobsovy chyby, aby ukázala na špatné zacházení a omyly. Přestože mnoho zla z jeho chování pramenilo vlastně z nevědomosti a ze špatné výchovy, jak už to tak bývá. Podstatné zůstane kouzlo a charisma, s jakým vybudoval počítačové impérium s mystickou aurou nové doby. Osobnost, která bezesporu zaslouží pozornost během všech 24 kapitol na 312 stranách poutavého textu.

Hned v úvodu umělkyně předkládá kořeny celé kreativní generace, jež se tak zdařile sešla v sedmdesátých letech v zásadní škole života Steva Jobse a Chrisann Brennanové, Homestead. Poprvé Steva spatřila v roce 1972 na střední škole, kde se krom studia výtvarně podílela na filmovém projektu spolužáka. Díky projektu se s Jobsem seznámili a začali spolu chodit. “Už tehdy jsem si všimla jeho vztahu mezi penězi, organizací a použitelností. Byl jako dítě, které při hře ukazuje myšlení, jež později použil při návrhu počítačů.” Seznámí zvědavce s jeho adoptivními rodiči a uměním překvapovat, stejně jako s jeho vášní pro Boba Dylana. Vysvětlí s pregnantním vizuálním talentem popisu experimenty s LSD nebo meditací, bez nichž by se hnutí šedesátých a sedmdesátých let neobešlo. Mnoho lidí v té době mělo vůli něco změnit. 

Zásadní kniha v životě Steva Jobse

Steve si uvědomil dříve než mnozí jiní, že jídlem lze zvýšit potenciál, odstranit neurózy a rozvíjet myšlení. Kniha Arnolda Ehreta Mucusless Diet Healing System ho seznámila s praktikami, která pak po léta využíval k udrželní dokonalého zdraví.” Bezesporu mu tyto znalosti prodloužily život o možná dvacet let. Bohužel, když začal experimentovat s fruitariánstvím, tak si náskok o několik roků patrně snížil. Všichni víme, co namáhá slinivku nejvíce. Steve ale znal bravurně i chemické reakce lidského těla. Jen se na vrcholu své kariéry asi přestal harmonizovat a rozhodně se ocitl v trvalém stresu. Mnoho negativních faktorů zároveň už pak nezachránila ani jeho dobrovolná rezignace v poslední chvíli na místo šéfa společnosti Apple

Elegantní jednoduchost a výjimečnost v oblasti designu 

Steve se na vysoké škole stal pasivním studentem, obětoval titul, aby nezruinoval rodiče. A kromě psaní romantické poezie také odsuzoval elitu, která zneužívá lidstvo. Experimentoval s intuicí i se selským rozumem, setkával se s novými lidmi a pohyboval se na pokraji různých nesmyslů a problémů existence. Uměl též používat knihu proměn I- t’ing. Sám řekl: “Zkoušej všechno, dokud na to nepřijdeš!” Jeho smysl pro estetiku a minimalismus se projevoval již od dob studií, jen postupem času výrazně sílil a tříbil se. Vše umocněno jeho pozoruhodným chováním a uměním překvapovat druhé.  

V roce 1974 už pracoval u společnosti Atari, kde si vydělal peníze na cestu do Indie. “Pořídil si japonský polštář na meditaci a četl knihu Be Here now (Buď tady a teď).” Díky své pronikavé inteligenci se strategií směřující k mimořádnému úspěchu si po návratu z Indie uvědomil své místo ve světě, které tak zoufale celou dobu hledal. A zkřížením svých výjimečných schopností spolu se spiritismem a meditacemi stoupal jistě ke svému vrcholu. Jeho nadání k řešení problémů mu v životě značně usnadnilo cestu, přestože když se vrátil z průzkumu Indie, několik měsíců odstraňoval parazity pomocí petržele na farmě svého dobrého přítele, All one. V sadě rostlo plno ovoce, zejména jabloní. Už tehdy si podvědomě uvědomil skrytou symboliku nakousnutého jablka. Zrodil se Apple!

Sirotek s chováním prince 

Geniální žonglér marketingových nástrojů i slovních hříček také v mládí předvedl i nelegální aktivity. Jeho autenticita však zela emocionální natvrdlostí. Přestože si nijak zvlášť nevěřil, proměnil svou stydlivost později v přefouklé ego a nezranitelnost si pojistil shazováním ostatních. Ať už nadřazeností personálu v restauraci či komandováním podřízených ve firmě, díky níž se stal multimiliardářem. Byl vděčný i nevděčný a dokonale rozpolcený. Veřejnost však zná jen jeho neprůstřelnou masku a tvář syntetické mysli tvůrce. “To byl celý Steve, jen naznačoval, ale přímo nic neřekl.” 

Pokřivené vnímání reality

Postupem času se transformoval z nesmírně milého, romantického a skromného hrdiny do osoby takřka všemi nenáviděné. Jeho pád způsobilo mocné ego a přehnaná pýcha, jejíž kořeny trčely v traumatech z dětství. Když se později stal otcem, nechtěl dlouhou dobu vůbec přijmout odpovědnost, vymlouval se a všechnu vinu tak sváděl na matku své narozené dcery Lisy. Brenannová nešetří popisem těžkého období matky samoživitelky. Až do doby, kdy bylo možné geneticky určit DNA. Poté musel uhradit státu zpětně všechny alimenty a začít platit i ty řádné. “Obecně byl samotář a moc nemluvil.” Rozhodně mu však nechyběla vynalézavost a rád si hrál na tuláka. “Když hledal lásku, kterou tolik postrádal, postaral se o to, aby se na něj upíraly oči všech. V tomto procesu však ničil lidi.” Zde se nabízí srovnání s mnoha dalšími osobnostmi, které záhy přišly o matku nebo je opustila. Například slavná královna popu Madonna. On lidi zneužíval a manipuloval s nimi. Rád se vychloubal. Zejména svou osvíceností. To však skutečně osvícení lidé přece nedělají. 

Kniha podsouvá i nabízí otázky komparace a zamyšlení nad podobnými osobnostmi a jejich osudy. Co považujeme za správné? Za etické? Co za bezohledné chování? Úspěch za každou cenu? Nebo raději žít šťastně v souladu s vnitřními hodnotami a poctivostí? Některé překážky je lepší přeskočit, nebo projít?

Autorka podala velmi strhující obraz ikony a mága světa počítačů s velmi senzitivním a empatickým vnímáním. Chcete-li poznat, jaký doopravdy Steve Jobs byl, tuto knihu si v každém případě přečtěte. Tedy až na drobné mikropřeklepy na několika málo stránkách brněnského nakladatelství Bizbooks, které obsahu nijak zvlášť nepřekáží.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!