Nechte se unést na vlnách surovosti

Nechte se unést na vlnách surovosti80%

Pokračování švédského bestselleru Vraní dívka vás opět nenechá zamhouřit oka. Nese název Hladový oheň a jeho autoři vystupují pod pseudonymem Erik Axl Sund. Vyšla u nakladatelství Knižní klub.

Před několika málo dny se v Praze objevila dvojice, která vás vystraší již od pohledu. A jejich knihy rozhodně nejsou o nic míň strašidelné. Autoři píšící pod jménem Erik Axl Sund přijeli do pražského baru Krásný ztráty představit svou druhou knihu z trilogie Slabost Victorie Bergmanové. První díl „Vraní dívkazískal u Švédské akademie autorů krimi zvláštní cenu za „hypnoticky fascinující psychoanalýzu zpracovanou jako kriminální román“. A není se čemu divit - jeho obálka i obsah byli opravdu znepokojující.

Druhý díl s názvem Hladový oheň vyšel před nedávnou dobou i v České republice. A opět se řadí mezi nejkrutější thrillery, které u nás vyšly. Budete se u něj bát, budete plakat a možná ii zvracet. No, to trochu přeháním, ale rozhodně opět není pro slabé povahy. A jakým směrem se vlastně příběh tentokrát vyvíjí?

Drastické vraždy přistěhovaleckých dětí nebyly vyřešeny, což kriminální komisařku Jeanette Kihlbergovou značně znepokojuje. Rozhodne se po pachateli pátrat neoficiálně a do vyšetřování zapojí i svého kolegu Hurtiga. Náhle dochází k brutální vraždě úspěšného obchodníka. Vše nasvědčuje faktu, že se jedná o pomstu. Jeanette se pouští za novými stopami a přitom využívá i služeb své přítelkyně - psychoterapeutky Sofie Zetterlundové. Postupem času se vyšetřovatelka stále častěji dostává ke jménu Victorie Bergmanové. Je si jistá, že tato žena ví o vrahovi. Nebo je snad sama vrahem? Na to musí přijít, ale zároveň bojovat i na soukromém poli.

Hladový oheň navazuje na první díl a rovnou nás vrhá do napínavého děje. V průběhu čtení sice čtenář dostává několik nápověd k minulým událostem, ale převážně je donucen i lehce zavzpomínat. Vzhledem k poměrně složitému ději rozhodně nedoporučuji číst tuto knihu jako první. Jen si hezky přečtěte Vraní dívku a nechte se unášet na vlnách zla. I tentokrát ho dostanete poměrně velkou porci.

V knize se odehrává jedna vražda za druhou, každá z nich je ovšem pečlivě vykonstruována. Čtenář musí mít na čtení poměrně silný žaludek, protože ani tentokrát není ušetřen nemilosrdných podrobností o zohavení mrtvol. A opět se jedná o opravdové lahůdky.

Přesto je nejsilnějším hlediskem knihy zejména její psychologická stránka. Ostatně jedna z hlavních postav je psycholožka. Zároveň má rozdvojenou osobnost, což nás dostává do velice zapleteného děje. Sledujeme její dvě tváře – dobrou a špatnou. Dobrá sice ví o té špatné, ale nemůže s ní vůbec nic udělat. Navíc je psycholožka Sofie přítelkyní hlavní vyšetřovatelky Jeanette, což ji staví do nelehké pozice. Temné skutky i myšlenky nás občas posunou na hranice šílenství a opravdu velké zvrácenosti.

Román se odehrává na několika úrovních. Hlavní rozdělení je na přítomnost a minulost. Události, stanuvší se v minulosti, nám doplňují přítomné případy, a tím nám objasňují některé věci. Ale to rozhodně není jediné členění. Kapitoly dále přeskakují mezi jednotlivými postavami. Nejdříve poznáváme pohled policie, abychom následně spatřili zrůdnosti očima vraha.

Co víc dodat? Děj je opět pečlivě propracován a nabízí mnoho tajemných uliček. Tato trilogie se pyšnila zejména svou brutalitou. Upřímně, četl jsem již i větší drasťárny. Největším kladem této knihy je příběh, který nabízí slušnou porci řezničiny s dokonale promyšlenou zápletkou. Opravdu drsná severská krimi, která staví zejména na inteligentním základu. Závěrečný díl s názvem Pýthiiny rady v češtině vyjde v září 2015. Následovat bude nová série s názvem „Melancholie“ a její první část „Skleněná těla“ připravuje Knižní klub k vydání.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!