Vraní dívka aneb jen pro silné povahy

Vraní dívka aneb jen pro silné povahy100%

Březen je opravdu plný zajímavých knih. Jednou z těch nejočekávanějších se stala Vraní dívka od Erika Axla Sunda. Především díky označení “Jen pro silné povahy“ měla rozvířit vody severské krimi. Dokáže se probít silnou konkurencí?

Psychoterapeutka Sofie Zetterlundová je kapacitou ve svém oboru. V jednu chvíli své kariéry začne léčit dva pacienty současně. Samuel Bai je bývalý dětský voják ze Sierry Leone. V této oblasti děti zabíjejí, znásilňují a neštítí se ničeho. Druhá pacientka Victoria Bergmanová je žena středních let, která má hluboká traumata ze svého dětství i dospívání. Oba trpí mnohočetnou poruchou osobnosti.

Ve stejnou dobu komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje velice ošklivé případy mrtvých chlapců. Jejich těla nesou známky mučení a děti nikomu nechybí. Tyto dvě ženy se setkají při vyslýchání muže, obviněného z pedofilie a šíření dětské pornografie. Dokážou si navzájem pomoct?

Krátký popis knihy nikomu asi nevysvětlí celý příběh a jeho klady či zápory. Proto se pokusím Vraní dívku lehce rozebrat. Hlavní otázka budoucích čtenářů bude, proč je tato kniha jen pro silné povahy. Každý měsíc vychází mnoho drastických a krvavých románů. Jedním z hlavních důvodů jsou výborně popsané brutální scény, následné objevení a zkoumání mrtvol. Pro některé lidi mohou být až lehce nechutné, přesto díky nim kniha vybočuje z průměru. Jejich realističnost je opravdu neuvěřitelná.

Druhým faktorem způsobujícím těžké myšlenky čtenářů je zaměření na pedofilii a vraždy dětí. Každá skutečná vražda je krutá. Každé skutečné znásilnění je strašné. Když se však tyto věci dějí dětem, člověk z toho musí mít ještě o něco horší pocit. Nejenže mají celý život před sebou, ale zároveň mají většinou menší šanci při obraně. Tohoto faktu využil autor, aby dostal do svých čtenářů co největší množství strachu, odporu či hrůzy.

Kombinací těchto dvou věcí (realistické popisy a pedofilie) vzniká thriller, který se opravdu vymyká zatím vydaným severským knihám. Úkolem autora bylo šokovat, což kniha naplňuje do posledního bodu.

Vedle těchto vlastností nabízí i znamenitě zpracované téma psychologie a mnohačetné poruchy osobnosti. Hlavní dějová linka se velice často motá okolo psycholožky, pacientů a jejich minulosti. V rámci kapitol se občas střídá přítomnost s minulostí, na což jste vždy upozorněni v dolní části strany. Rovněž soukromý život obou hlavních ženských postav je rozebrán do puntíku, včetně vztahů či jiných věcí netýkajících se případu. Přesto každá sebemenší podrobnost má své místo, je pro děj a jeho vyvrcholení velice důležitá.

Závěr knihy mě opravdu překvapil. Vzhledem k poměrně velkému množství přečtených knih vím, že občas se konec knihy a její pachatel dají vyvodit. Přestože v textu se nachází lehká nápověda, která vylučuje některé podezřelé, konec mě opravdu dostal. No konec? Kniha je první částí z trilogie, proto je konec otevřený. Jméno hlavního pachatele se v něm dozvíte, což vyvolává jednu otázku. Jak bude příběh pokračovat, když už známe vraha? No necháme se překvapit.

Kniha Vraní dívka je opravdu výborně napsaný severský krimithriller, který vybočuje z řady ostatních detektivek. Nabízí kvalitu severu, ale navíc dodává velké množství realistických a značně brutálních scén. Někteří lidé ho budou kritizovat za jeho nechutnost. Ale co si budeme povídat, podobné věci se na tomto světě bohužel dějí. Autor Erik Axl Sund pouze přenáší skutečné hrůzy na stránky knihy a nabízí opravdový zážitek pro otrlé.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!