Nová divadelní budova a premiéry v DJKT

Nová divadelní budova a premiéry v DJKT 

Výstavba divadelní budovy v Plzni vyvolávala vášnivé diskuse a názory na výsledek se různí. Tak jako tak se diváci v Novém i "starém" Velkém divadle mohou těšit na řadu atraktivních titulů - premiéru si odbudou např. muzikály Sugar aneb Někdo to rád horké a Kočky, balet Spartakus nebo kafkovská činohra Amerika.

Pro Plzeň, která se za několik měsíců stane Evropským hlavním městem kultury 2015, představovala výstavba Nového divadla velký krok. Je prvním městem u nás, v němž po r. 1989 vyrostla nová divadelní budova včetně zázemí. Zastánci stavby za zhruba 880 milionů korun argumentovali nevyhovujícím technickým stavem Komorního divadla, jehož rekonstrukce by údajně stála více než stavba nového, odpůrci upozorňovali na architektonické nedostatky a další sporné body projektu.

Nové divadlo zvnějšku

Problematicky působí zejména umístění divadla u frekventované silnice a "splývání" hlavní budovy s poblíž stojícím nákupním centrem. To má velmi podobnou načervenalou barvu fasády a také "tovární" kvádrovité tvary. Ve slunném dni nicméně kombinace cihlové, světle šedé a černé na fasádě divadelní novostavby vynikne, v noci je zase perforovaná betonová čelní fasáda prosvícena LED reflektory měnícími barvu. S otvory v zešikmené fasádě (připomínající ementál) má korespondovat betonová skulptura před budovou, které se začalo přezdívat "vejce". Podle původních vizualizací přitom mělo jít o chromovaný objekt nepravidelného tvaru, který by zrcadlil noční osvětlení.

Velká a Malá scéna

Uvnitř mě zaujal zejména reprezentativní prostorný foyer. Některé betonové neomítnuté plochy působí poněkud hrubě, část prostoru již byla "zútulněna" různými objekty, např. panely mapujícími vznik Nového divadla a vyřazenými divadelními rekvizitami. Kvalitu a možnost využití opěvovaných nejmodernějších technologií mohou posoudit pouze odborníci, pro diváka zůstává nejdůležitější komfort v hledišti a dění na jevišti.

Hlediště velké scény vyvedené v převážně tmavých barvách je dobře odvětrané, disponuje pohodlnými sedadly a i ve vzdálenějších řadách byla během muzikálu Divá Bára výborná akustika. Také je díky poměrně strmému stoupání lépe vidět, nevýhodu pro diváky v prvních řadách ovšem představuje nutnost absolvovat sestup shora až dolů a o přestávce a po skončení představení opět dlouhý "výšlap" vzhůru k východu.

Malá scéna se ještě více utápí v temnotě, hlavně je však na zdejším hledišti nejvíc patrné šetření a spěšné dokončování před začátkem sezóny - místo sedadel se tu nacházejí nečíslované polstrované konferenční židle, koberec je přibitý jaksi ledabyle a zábradlí není nejpevnější. I tady je ale dobře vidět a skvěle slyšet. Při představení Push Up (Cesta vzhůru) byl prostor jeviště i ochozu nad ním využit v maximální míře.

Osvědčené inscenace i novinky

Z Komorního divadla se na velkou scénu Nového divadla přestěhoval např. velmi oblíbený taneční muzikál Freddie - The King of Queen. Reprízy mají na programu také činohry Hráč, Lháři a Taková ženská na krku. Na Malou scénu byla z Divadla V Klubu přenesena dramata Kráska z Leenane, Enigmatické variace a Bůh masakru. Malá scéna bude v provozu častěji než Divadlo V Klubu, také se zde chystají různé koncerty.

Mezi tituly hranými ve Velkém divadle početně převažují operní představení (např. klasická díla La traviata, Prodaná nevěsta, která také slavnostně otevírala Nové divadlo, a Tosca). Z minulé sezóny zde dále zůstávají na programu činohry Srpen v zemi indiánů a Unaveni sluncem, opereta Polská krev, muzikály Monthy Python's Spamalot a Producenti a balet Popelka.

Premiérové inscenace do konce roku 2014:

  • činohra Flamendr (premiéra 6. 9. v Novém divadle)
  • činohra Push Up (Cesta vzhůru) (20. 9. na Malé scéně Nového divadla)
  • muzikálový koncert Svět kabaret - kabaret svět (24. 9. na Malé scéně Nového divadla)
  • opera Žvanivý Slimejš (28. 9. na Malé scéně Nového divadla)
  • činohra Amerika (11. 10. v Novém divadle)
  • balet Obraz Doriana Graye (17. 10. ve Velkém divadle)
  • opera Aida (18. 10. ve Velkém divadle)
  • činohra Přátelé generace X (1. 11. 2014 na Malé scéně Nového divadla)
  • muzikál Divá Bára (první představení 17. 9., premiéra 8. 11. v Novém divadle)
  • balet Spartakus (15. 11. ve Velkém divadle)
  • muzikál Sugar aneb Někdo to rád horké (29. 11. v Novém divadle)
  • činohra Živá voda (10. 12. na Malé scéně Nového divadla)
  • činohra Lov začíná (13. 12. ve Velkém divadle)
  • muzikál Kočky (25. 12. v Novém divadle)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Rušná silnice divadlo obtéká ze dvou stran.Dominanta průčelí, za kterou se skrývá hlavní vchod.Skulptura připomínající vejce.
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!