Rock for People: 10 tipů na zahraniční vystoupení

Rock for People: 10 tipů na zahraniční vystoupení 

Rock for People odstartoval. Přinášíme tipy na vystoupení, která by vám neměla uniknout.

Za jednoho z hlavních headlinerů letošního Rokáče se hrdě hlásí skotské rockové uskupení Biffy Clyro, které na rockové scéně už nějaký pátek působí, ale stále má co nabídnout. A to především jemný, dobře poslouchatelný rock, který za dobu své existence, po šesti vydaných albech a obsazování předních míst britských hitparád, dokázali vybrousit do skvělé formy. Jejich vystoupení melodického rocku se skvělými baladami jako "God and Satan" či někdy až zasněnými skladbami z jejich posledního  nejúspěšnějšího alba "Opposites", si můžete poslechnout ve středu večer jako příjemné zakončení večera rozvířeného předešlým vystoupením Manu Chaa.

Jeho jméno zná každý a jeho osobu tedy není nutné více představovat a kdybyste přece jenom tápali, psali jsme o něm již zde. Ano, mám na mysli hvězdu latinskoamerické muziky, folkaře a showmana Manu Chaa. Věrní fanoušci festivalu ví, že zde není poprvé. Na Rockforu vystoupil v roce 2006, kdy trhal rekordy v návštěvnosti. Tentokrát přijíždí se svou novou kapelou la Ventura, která rozproudí krev ať už díky pohodovému reggae, folku, rocku a dalším prvkům, které spolu v jeho hudbě v různých jazycích skvěle hrají. Boty pohodlné k tanci se na jeho vystoupení budou jistě víc než hodit.

Zajímavým úkazem z mého pohledu je rakouská skupina Bilderbuch, což v překladu znamená obrázková kniha, která vystoupí ve středu krátce před šestou. Hudba se zvukem podobá skupině Awolnation, má tedy trochu elektroniky, ale jen tak, aby hlavní rockovou složku pouze okořenila. Neobvyklým úkazem je, že ač jsou písně v němčině - netahají za uši, naopak jsou dynamické a příjemné na poslech. Je to i díky zpěvákovu hlasu, který má trochu vyšší tóninu.

V letech, kdy se spolu Nirvana a Pearl Jam prali o vrchol grunge scény, působila i skupina, která si řekla, že se z grunge vymaní a dá se cestou alternativního a později indie rocku. Řeč je o americké skupině Afghan Whigs, která po deseti letech své dodnes oceňované činnosti zase začala hrát. Z Afghánských chrtů na vás dokonale dýchne atmosféra devadesátých let, jejich silné texty pojednávající o souboji moci, drogové závislosti společně s černým humorem, spolu s jejich novější tvorbou vás čekají v pátek v deset hodin večer.

V melodiích indie rocku se vlní i tóny belgické skupiny Balthazar. Svůj indie-pop rock kombinují s klasickou hudbou, především smyčcovými nástroji. Jejich hudba tak evokuje pocit tajemna a možná i nadpřirozena. Poměrně mladé uskupení přijíždí na festival s dvěma alby, a to "Applause" a "Rats".

Svou českou premiéru má před sebou legendární britská skupina Madness. Svou žánrovou kombinací ska/pop slavila úspěch především v 80. letech, ale jejich živé vystoupení i v současnosti předcházejí nadšené ohlasy ze zahraničních festivalů a klubů. Madness mají jistě pro diváky připraveny písně z jejich posledního alba „The Liberty of Norton Folgate“ (které ovšem vyšlo už před více než čtyřmi lety) i naprostou klasiku z jejich tvorby, jako je například „Our House“. Londýnská formace vystoupí na Rock for People stage v pátek, chvíli před jedenáctou hodinou večer.

Z Ostrovů je i další tip letošního jubilejního festivalu, poměrně nedávno objevený zpěvák Tom Odell. Třiadvacetiletý Angličan debutoval před dvěma lety se čtyřmi písněmi pod názvem „Songs from Another Love“ a především singl „Another Love“ zaznamenal velký úspěch. Popový, zastřený hlas, doprovázen klavírem je Odellova hlavní signatura, která slibuje příjemné zvolnění a také frontální útok na dámské publikum. Kromě své „další lásky“ přiveze Tom Odell také písně ze svého prvního studiového alba „Long Way Down“, které spatřilo světlo hudebního světa minulé léto. Na Staropramen stage startuje ve čtvrtek pět minut před desátou večer.

Skutečnou raritu uvidí diváci na Staropramen stage ve čtvrtek po sedmé hodině večerní. Se svou bluesovou kapelou vystoupí herec Steven Seagal. Hvězda akčních filmů a pojem ve slovnících bojového umění předvede typické americké blues, ve kterém naladí diváky hlubokým, jednoduchým vokálem, doplněným o nápaditá kytarová sóla. Seagal je příslibem pohodové atmosféry a hudební kousky z desek „Songs from the Crystal Cave“ a „Mojo Priest“ budou určitě bavit. Za všechny můžeme zmínit výbornou „Dark Angel“.

S energickým alternativním rockem přiletí novozélandští The Naked and Famous. Formace, která letos slaví šest let od svého vzniku, představí písně z loňského alba „In Rolling Waves“, ale i veleúspěšného „Passive Me, Agressive You“. Diváci se tak mohou těšit i na hitovky „Punching in a Dream“ nebo několikanásobně oceněný singl „Young Blood“. Alisa Xayalith a Thorn Powers hlasově dominují a elektronické pozadí k rockovým riffům ladí. Pro návštěvníky festivalu zahrají The Naked and Famous v sobotu krátce po osmé na Staropramen stage.

U alternativního rocku zůstaneme i s formací Blood Red Shoes, která vystoupí v pátek v sedm hodin na Rock for People stage. Angličané přijíždí se stejnojmennou deskou, která vyšla na jaře tohoto roku. Syrový rytmický rock, ale i zkreslená kytara s vokály – to vše v kombinaci dává kapele originální zvuk, který bude zajímavé poslouchat v živém vystoupení. Speciálně proto, že mají BRS pouze dva členy – kytaristku Lauru-Mary Carter a bubeníka Stevena Ansella.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!