Karlovarský deníček č.1, fáze přípravná - programové tipy

Karlovarský deníček č.1, fáze přípravná - programové tipy 

Karlovarský festival je proslulý nejenom svým filmovým programem, ale i schopností zaměstnat bulvár alespoň na pár dní skandálky a kuriozitkami ze života českých pseudocelebrit i záblesky hollywoodské slávy. Letos se organizátoři postarali o skandál ještě předtím, než vůbec festival začal, když oznámili, že hlavní hvězdou bude Mel Gibson

Ano, ten samý Mel Gibson, který už dlouho v ničem pořádném nehrál, ale slavný je stále, protože stanul před soudem za násilí na své partnerce a nejenom americká média pro změnu zaměstnal svými antisemitskými výroky. Na bulvární notu si tak u nás mohla zahrát i média jindy prý mainstreamová a člověk se nestačí divit - protože to vypadá, že politické názory loňského karlovarského hosta Olivera Stonea jsou pro nás větší zločin než Gibsonovo násilnické jednání a rasistické výroky. Budiž, skandální politika je aspoň větší zábava než postopadesáté hodnocený outfit Ani Geislerové, ale i tak by neměla zastínit to nejdůležitější -  celých 239 filmů, které festival letos promítne.

Zorientovat se v programu je jako každý rok téměř nadlidský úkol, pokusili jsme se zhostit se ho ctí a následuje tedy náš subjektivní a ničím nepodložený výběr toho, co byste ve Varech neměli prošvihnout.

V hlavní soutěži se letos představí hned dva české snímky - “Fair Play” režisérky Andrey Sedláčkové a “Díra u Hanušovic”, očekávaný režijní debut Miroslava Krobota. Nás láká především druhý jmenovaný snímek, ale ještě víc nás v soutěží zaujaly dvě sázky na jistotu - “Volný pád” jednoho z nejzajímavějších současných maďarských režisérů Györgiho Pálfiho, který vypráví příběhy odehrávající se za okny jednotlivých bytů jediného domu a “Šutry v kapse”, vůbec první animovaný celovečerák v karlovarské soutěži, který jeho režisérka, významná litevská animátorka Signe Baumane charakterizuje jako “veselý film o depresi”. Soutěžní sekce Na východ od Západu pak nabídne všehochuť od maďarských variací na indie film (“Jsou věci divné a nevsvětlitelné”) přes sociální dramata (“Nápravná třída”) až po steampunkové upírské fantasmagorie ze současného Řecka - naším favoritem je v této sekci ten posledně jmenovaný (protože kdo by nechtěl vidět řecký film, který se jmenuje “Norsko”).

Hlavním tahákem programu bývají většinou filmy z festivalu v Cannes, kterých ve Varech letos uvidíme rekordních pětadvacet, ty nejzajímavější jako vždy v programové sekci Horizonty - například “Mommy”  kanadského režiséra Xaviera Dolana, který se svými předchozími filmy ve Varech už několikrát zabodoval nebo drama “Nepochopená” herečky/režisérky Asii Argento - ta také patří mezi hlavní hvězdy festivalu, protože svůj film přijede uvést osobně.

Naším typem ze sekce Horizonty by pravděpodobně byl polský snímek “Ida”, který vypadá podle traileru jako plnokrevné východoevropské drama v nejlepší tradici našich severních sousedů, ale ten si nakonec můžete s klidem nechat ujít, protože zanedlouho po festivalu půjde do běžné distribuce. A lze předpokládat, že to samé bude platit i pro poslední počin Richarda Linklatera (autora dnes již kultovních snímků “Před soumrakem” a “Před půlnocí”) nazvaný “Chlapectví”. Nelze už ale tolik sázet na uvedení posledního snímku letos zesnulého velikána francouzské nové vlny Alaina Resnaise s názvem “Milovat, pít a zpívat”. My se kromě klasika Resnaise pokusíme stihnout ještě ruskou adaptaci vědeckofantastického románu bratří Strugackých “Je těžké býti bohem”, jejímž autorem je Alexei German. Předloha, stylizace, námět - všechno slibuje fajnšmekrovský zážitek.

Ze slavných jmen se letos můžeme těšit především na dvě šarmantní dámy. Francouzska Fanny Ardant uvede svůj poslední film “Naléhavé rytmy” (pro navnazení si pusťte kterýkoli z filmů Francoise Truffauta, ve kterých hrála) a potká se s můzou samotného Davida Lynche Laurou Dern (hrála v “Modrém sametu”, v “Inland Empire” a festival na její počest uvede Lynchův majstrštyk “Zběsilost v srdci” - jediný film, ve kterém jsme ochotni dívat se dobrovolně na Nicolase Cage).

Na červeném koberci budou kromě nich procházet především zajímavé režisérské osobnosti, které uvedou své filmy - Alice Rohrwacher přijede se snímkem “Zázraky” oceněným hlavní cenou v Cannes, nezávislá americká filmařka Debra Granik uvede na čtyři Oskary nominované drama “Winter’s Bone” (doporučujeme všem, co stejně jako my chodí do kina na Hunger Games jenom kvůli Jennifer Lawrence) a z Koreje dorazí Bong Joon-Ho, kterému se z adaptace komiksu “Snowpiercer” podařilo udělat během několika málo měsíců bezmála kultovní záležitost. Zvláště poslední dva jmenované snímky jsou milým překvapením festivalu - protože nejsou nejnovější, v jejich promítnutí v jakémkoliv českém kině jsme přestali doufat a ejhle, tu jsou i s režiséry…

Křišťálový globus letos převezme režisér oskary ověnčené “Francouzské spojky” Wiliam Friedkin - a ve srovnání s tím působí tak nějak nepatřičně informace, že cenu prezidenta festivalu získá Zdeněk Svěrák (co to asi o stavu české kinematografie vypovídá…).

Z nefilmového programu stojí za znímku snad jenom to, že přijede Cirk La Putyka s novým představením - koncerty pořád těch samých kapel, které jsou spíše promo akcemi stále těch samých sponzorů nás příliš nelákají a dáváme přednost přítmí kinosálů. Vlastně už se toho přítmí nemůžeme dočkat - takže na viděnou za týden ve Varech!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!