Naomi Woodová představila Praze svou knihu Paní Hemingwayová

Naomi Woodová představila Praze svou knihu Paní Hemingwayová 

V úterý 24. června 2014 proběhla přednáška, beseda a následná autogramiáda britské spisovatelky Naomi Wood. Rozhovořila se o své poslední knize s názvem Paní Hemingwayová.

Ernest Hemingway patří k nejznámějším a nejpopulárnějším spisovatelům v literární historii. Téměř každý zná některou z jeho knih. O jeho bohatém soukromém životě se rozhodla napsat knihu mladá britská spisovatelka Naomi Wood a přijela ji představit do pražského Paláce knih Luxor. Celou akci pořádalo nakladatelství Metafora, u kterého tato kniha vyšla.

Hodinová přednáška byla složená z vyprávění a zároveň i fotografické prezentace autorky. O překlad se postarala Eva Fuxová, která stojí i za překladem samotného díla. Soustředila se na čtyři manželky, které měl Ernest Hemingway během svého života. Ani jedné nebyl věrný a celkově se k dokonalému vztahu ani nepřiblížil. Co na něm tedy ženy viděly? Naomi Wood ukázala na osobní kouzlo slavného spisovatele, přestože sama by nechtěla být součástí jeho “harému“.

U první manželky Hadley nesměla chybět ani historka o ztrátě jeho románů. První román, povídky a všechny kopie vložila do kufru, který někdo během cesty ukradl. Vyslechli jsme si i mnoho dalších historek. Autorka při psaní své knihy věnovala velkou pozornost korespondenci Ernesta Hemingwaye i jeho žen. Velice zajímavé bylo, že některé z žen byly dokonce přítelkyně. Hadley, Fife, Marthy a Mary se zapsali do historie díky lásce k slavnému muži. Žádná z nich nebyla ve vztahu úplně šťastná. Mohla za to surovost a alkoholismus Hemingwaye.

Ernest Hemingway nakonec páchá sebevraždu, a tím zakončuje svůj zajímavý život. Naomi Woodová projezdila téměř celý svět, aby se podíval na místa jeho živobytí. Byla v Londýně, Paříži či Key Westu a získávala hromady materiálu pro svůj román.

Přestože je kniha nabitá fakty, nejedná se o klasickou historickou literaturu. Autorka raději zvolila formu románu, něco si lehce přikreslila a vytvořila opravdu výborné dílo - příběh vyprávěný ve čtyřech částech, utkaný ze skutečných milostných dopisů, deníků i telegramů. Každá žena bojovala o jeho srdce a místo v jeho posteli s milenkou, každý vztah sklouzl vždy od něžnosti ke zradě. Každá paní Hemingwayová věřila, že právě jejich láska bude trvat věčně. A každá z nich se hluboce mýlila.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!