Výstava YÚKÓ – přátelství napříč kontinenty

Výstava YÚKÓ – přátelství napříč kontinenty 

Kousek od I. P. Pavlova v Domě národnostních menšin aktuálně probíhá výstava, která je důkazem, že přátelství a porozumění platí všude na světě stejně. Výstava YÚKÓ, japonsky přátelství, prezentuje tvorbu výtvarníka Miro Pograna a jeho přátel Tetsuo a Harumi Aoki z Japonska.

„Bylo to na jaře roku 2005 při mé první návštěvě Japonska. S manželi Tetsuo a Harumi Aoki jsem se seznámil ve městě Fujieda, které se stalo na šest týdnů mým domovem,“ vypráví Miro Pogran o tom, jak se s Japonci seznámil.

Miro Pogran vystudoval na Vysoké škole umělecko-průmyslové Animovaný film, ale věnuje se především malbě, kresbě a grafice. Jeho tvorba je v současné době velmi ovlivněná právě pobyty v Japonsku a touto pro nás stále do značné míry orientální kulturou. A čím ho tato země tak oslovila? „Všude se rozprostírají nádherné čajové zahrady, bambusové lesy a rýžová pole, nad zálivem Suruga se zvedá hora Fuji. A v této krásné krajině žijí pracovití, skromní a velmi přátelští lidé. Mezi nimi jsem se cítil jako doma.“

Manželé Aoki se věnují tradiční japonské grafické technice - dřevořezu. Jak to funguje? Malý strojek nejprve na kamenné podložce rozetře pevnou inkoustovou tyčinku na tekutou barvu požadovaného odstínu. Grafik poté nanese štětcem inkoust na dřevěnou matrici a pomocí speciálního tampónu vyrobeného z banánového listu krouživým pohybem a tlakem přenese obraz na navlhčený speciální ruční papír. Pokud chce mít výtvarník na obraze více odstínů, musí ke každému z nich vytvořit novou matrici. Je to tedy zdlouhavá a namáhavá technika, ale výsledek stojí za to.

„Bylo to vzrušující vstoupit do dřevěného domu, který dýchal historií a pozorovat pana Tetsua Aoki při soustředěné práci,“ popisuje vstup do ateliéru jednoho z manželů Miro Pogran a pokračuje „to atelier paní Harumi je jednoduchá, moderní, minimalistická stavba, umístěná nedaleko rozkvetlé aleje sakur.“

Tvorba pana Tetsuo se vyznačuje širokou škálou odstínů černého inkoustu, jeho práce jsou figurálními kompozicemi. Před očima diváka se odehrávají každodenní příběhy a situace, které jsou zdánlivě všední, ale přece nutící člověka k zamyšlení nad mezilidskými vztahy a světem kolem nás. Obrazy paní Harumi jsou plné abstraktních motivů, z kterých čiší inspirace přírodou a hudbou, černou barvu u ní doplňují i modrá a červená.

„Doufám, že tato společná výstava dřevořezů a monotypií, s trochu tajemným názvem YÚKÓ, dá návštěvníkům nahlédnout pod pokličku přátelství, které nás s manželi Aoki pojí navzdory velké geografické vzdálenosti a kulturní a historické rozdílnosti. Vždyť ty vzácné věci jako je důvěra, úcta, porozumění, touha po harmonii a pokoji, jsou společné všem lidem na celé Zemi," řekl Miro Pogran při zahájení výstavy YÚKÓ.

Přijďte si tedy toto mezinárodní přátelství užít do Domu národnostních menšin denně mezi 8 a 18 hodinoudo 3. června 2014.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Manželé Aoki a Miro Pogran na vernisáži výstavyTvorba Tetsuo AokiTvorba Miro Pograna
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!