Vernisáž bez nosorožce

Vernisáž bez nosorožce80%

Dne 17. května 2014 se v jedné z olomouckých ulic konala vernisáž sochařského díla s výtvarnou kulisou a na první pohled fantaskním názvem Člověk bez nosorožce.

Autorka instalace Jana Doležalová, absolventka pražské AVU, ještě před slavnostním zahájením všechny zúčastněné polepuje červenou nálepkou s totožným názvem. Dešťové kapky bubnují do skleněné vitríny, za kterou se ukrývají tři akvarelové obrazce s katastrofickým laděním, piedestal, jemuž vrcholí dva rohy nosorožce a špaček africký, jež se drží na bílém podstavci – to vše temně modře orámováno.

Návštěvníci si zvědavě dílo prohlížejí. Záhy mladá autorka vysvětluje, že se jedná o agitační sdělení, upozornění společnosti na stále klesající počet nosorožců a rostoucí počet ziskuchtivých pytláků. Vztah člověka k přírodě – to je, oč tu běží.

Prostředí, do něhož je instalace umístěna je velmi neotřelé. Jednak z autorčina pohledu, který zkoumá sochu ve veřejném prostoru, její funkci a možné důsledky, jednak z pohledu obyčejného kolemjdoucího. V ulici, kde sousedí výlohy kaváren s výlohami obchodů zboží všeho druhu, se skromě zabydlela i umělecky zaměřená Vitrína Deniska.

Obvyklou všehochuť zboží s cenovkami zde střídají různé formy umění. Bude olomoucká Vitrína průkopnicí svého druhu a podaří se jí změnit budoucí podobu českých ulic? A jak to dopadne s nosorožci? Tyto i další otázky si u Člověka bez nosorožce můžete v Olomouci klást až do 10. června 2014.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!