Tip pro volný čas s nejmenšími. Kojenecké plavání přináší zázraky

Tip pro volný čas s nejmenšími. Kojenecké plavání přináší zázraky 

Nejen dospělí, ale i předškolní děti mají v dnešní době široký výběr volnočasových aktivit. V nové sekci Informuji.cz pro děti mohou rodiče vybírat z pestrého výběru divadelních, filmových a dalších akcí. Aktivně mohou trávit čas ale i ti nejmenší, velkým trendem je kojenecké plavání a potápění. O tom, proč je dobré začít s dětmi plavat už od malička, jak přesně kurzy probíhají a jaké pozitivní účinky na budoucí vývoj dítěte mají, jsme si povídali s paní Kamilou Dvořákovou, jednatelkou pražského Plaveckého klubu Delfínek.

Proč je důležité začít s plaváním v tak brzkém věku a jaké to má pozitivní důsledky na budoucnost dítěte?

Pokud se s dítětem začne "plavat" už od novorozeneckého, popř. kojeneckého věku, je pro dítě pobyt ve vodě přirozený, příjemný. Většinou navozuje příjemný pocit, který dítě zná již z matčina bříška. Děti nemají žádné negativní zkušenosti s vodou, proto se v ní cítí dobře, nevadí jim ponořené uši, potápí se s otevřenýma očima. Je to pro ně přirozené. Navíc, pokud rodič s dítětem plave odmalička, posiluje se vzájemná vazba mezi dítětem a rodiči, dítě se pravidelným pobytem ve vodě a střídáním teplot přirozeně otužuje, plaváním posiluje svaly celého těla a díky různým hrám, pomůckám a stimulacím se vyvíjí i další smysly. Plavající děti mají díky lekcím plavání pravidelný režim, lépe prospívají, lépe spí, netrpí tolik na nadýmání (díky teplé vodě a pohybu lépe funguje peristaltika střev . Pokud má dítě různé odchylky psychomotorického vývoje, lze je speciálním posilováním nebo naopak uvolňováním ve vodě napravit, odstranit.

Existují děti, které není možné do vody dostat? Jakým způsobem pak postupujete?

Samozřejmě každé dítě je jiné a jsou i děti, které vodu nevyhledávají, bojí se jí, nedůvěřují jí. Pokud se problém s pobytem ve vodě vyskytuje už v raném věku, je třeba především s rodiči řešit, zda nemá dítě i jiné problémy, nemá za sebou např. velmi těžký porod, není nedonošené, lekavé atd.

Pak se postupuje velmi pomalu, většinou je potřeba individuální výuka (u nás je možné plavat v "relaxu", kde se jedna instruktorka věnuje individuálně pouze jednomu dítěti s rodičem). Pomalým, individuálním přístupem a programem přesně "na míru" se většinou podaří dosáhnout toho, aby se dítě ve vodě cítilo dobře. Nejdůležitější je ale spolupráce rodičů, kteří dítě podpoří, odmění a jsou mu oporou v situacích, kdy je nejisté, bojácné. Pokud na bazén přijde už starší dítě v předškolním či školním věku, je opět potřeba domluvit si individuální lekce. Je důležité dítě nejprve opatrně, ale důsledně přesvědčit, že voda není špatná, v tom je potřeba zase spolupráce rodičů, kteří musí dítě motivovat, chválit. Pak postupně, pomalu od základů dítě naučit, jak se dobře rozložit na vodě, jak ji využít, uvolnit celé tělo a pak teprve začít s výukou základních plaveckých dovedností. Určitě na dítě netlačit, nevyhrožovat, nenutit ho násilím, tím se dítě ještě více zablokuje, uzavře, nebude instruktorce důvěřovat a nebude ani ochotné nabízenou činnost vyzkoušet. Každé dítě je jiné, ne všechny děti jsou "kachny" a vodomilové, ale každé dítě by mělo zvládat alespoň základní plavecké dovednosti, mělo by umět po skoku/ pádu do vody se bezpečně dostat ke břehu, eventuálně doručkovat a vylézt.

Kolik ve vašem centru pracuje lektorů a na co přesně se každý z nich specializuje?

Spolupracujeme s devíti lektorkami. Všechny jsou proškolené a mají na svou činnost odborné vzdělání, podložené certifikátem. Instruktorky, které učí školní a předškolní plavání, mají kurz cvičitele plavání a záchranářské minimum, instruktorky, které učí novorozenecké, kojenecké plavání a rodiče s dětmi, mají kromě cvičitele plavání ještě kurz instruktora kojeneckého plavání. Dále máme v týmu trenérku plavání, která nám "vychovává" budoucí závodníky, stará se o plavecké přípravky. Pro zájemce o cvičení rodičů s dětmi, dětí samotných i rodičů samotných máme trenérku gymnastiky, instruktorku fitcentra, rehabilitační cvičitelku a cvičitelku aqua-aerobiku.

Co váš plavecký klub Delfínek nabízí maminkám, které nemají čas se dítěti při sportu věnovat?

Rodiče, kteří nemají čas odpoledne vozit své děti na plavání, mají možnost využít školního plavání, kdy se dítě zúčastní kurzů plavání v rámci školní výuky. Zajišťujeme výuku pro mateřské a základní školy, k dopravě škol na bazén a zpět nabízíme i autobusovou dopravu, takže děti ani vyučující nemusí nikam jezdit, nastoupí před školou, vystoupí u bazénu.

Jaké máte rady a doporučení pro zdraví našich nejmenších?

Důležité pro malé děti je pohoda a klid. Zdravá a pestrá strava, pobyt na čerstvém vzduchu a přiměřená aktivita s přihlédnutím k věku a psychomotorickému vývoji dítěte. Důležité je i pravidelné otužování, nejen ve vodě, ale i na suchu. Řídit se vlastními pocity, nenavlékat zbytečně děti do vrstev oblečení, upěchovat do fusaků už v září. Pokud je dítě donošené, má nad 3kg, má si oblékat stejně vrstev jako matka.

Aktivity je třeba také vybírat s mírou, přehnaně moc aktivit, vjemů a činností vede k roztržitosti, nesoustředěnosti, přetížení organismu a může mít za následek plačtivost, únavu, poruchy spánku atd. Všeho s mírou, důležité je umět vnímat projevy svého dítěte, porozumět mu a udělat si na něj čas.

Co chystáte pro nadšence do kojeneckého plavání/ Co si na nás plavecký klub Delfínek chystá do budoucna?

Pro naše " plaváčky " organizujeme každý rok "DOVOLENOU S DELFÍNKEM", což je dovolená v krásném prostředí, každý den plavání, cvičení jak pro děti, tak i pro maminky, hry, karneval a spousta legrace.

Dále pořádáme příměstské tábory s plaváním a cvičením pro školní děti. Během roku nabízíme možnost natáčení plaváčků pod vodou profesionálním kameramanem, plavecké závody všech našich dětí a účast na plaveckých závodech pořádaných Aliancí plavání. Během roku Vás v lekcích plavání čekají i různé " zábavné" lekce,  speciální potápěcí lekce i pro rodiče, mikulášská, vánoční hodina, Den dětí.

Hlídání sourozenců na bazénu,během plavání je u nás už samozřejmostí.

Pokud se bude dětem plavání líbit, můžou s námi pokračovat dál a získat třeba jednu z medailí na plaveckých závodech Aliance, kde byli naši plavci velmi úspěšní a my z nich máme velkou radost.

Navštivte náš facebook

- INZERCE

Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!