Proběhl křest knihy o protektorátní Praze

Proběhl křest knihy o protektorátní Praze80%

V úterý 4. února proběhl křest zajímavé knihy Protektorátní Praha jako německé město od Miloše Hořejše. Redakce Informuji nemohla u této příležitosti chybět, a proto Vám přinášíme reportáž a pohled laika na tuto válečnou záležitost.

Publikací věnujících se druhé světové válce vychází opravdu velké množství, proto je velice těžké přijít s něčím originálním. Milošovi Hořejšovi se to povedlo na výbornou. V pražském Národním technickém muzeu představil a pokřtil knihu, která se věnuje nacistickým plánům na přestavbu Prahy. Podtitul zní Nacistický urbanismus a Plánovací komise pro hlavní město Prahu. Právě toto téma je natolik originální, že sám autor nemohl při svém bádání najít podobně zaměřenou knihu. Proto se rozhodl, že ji sám napíše.

Slavnostní řeč a křest provedl vedle spisovatele i ředitel technického muzea Karel Ksandr, Mgr. David Pazdera za Mladou Frontu a Profesor Phdr. Eduard Kubů. Všichni vesměs chválili stále mladého autora, přestože lehce kritizovali jeho pomalejší začátky. Klady nakonec vrchovatě zvítězily, zejména díky hodnotně provedené badatelské práci. Pochvalu si zasloužila kniha i po materiální stránce, její zpracování je opravdu velice kvalitní. Vydavatelství Mladá Fronta rozhodně nehodlá podcenit její propagaci a přihlásí publikaci do soutěží a výstav, což svědčí o jejich plné důvěře.

Již jsme vyslovily základní myšlenku, které se kniha věnuje. Nacisté měli po obsazení České republiky s Prahou veliké plány. Hodlali ji proměnit na německé město, zcela ji zgermanizovat. Proto byla založena organizace s názvem - Plánovací komise pro hlavní město Prahu a okolí - s cílem Prahu modernizovat. V jejím čele se postupně vystřídalo několik německých architektů a urbanistů, kteří se Praze snažili vtělit ráz ne nepodobný přestavbám Berlína, Norimberku či Lince. Hezkou řádku jejich životopisů najdeme právě v publikaci.

Hodnotné jsou i plánky a náčrtky chystaných změn. Samozřejmě nechybí ani fotografie. Najdeme na nich i vrchního architekta nacistického německa Alberta Speera při prohlídce Prahy. Většinu knihy tvoří řada textů, která nám pomáhá lépe proniknout do dané tématiky.

Přestože k většině chystaných změn během tohoto protektorátního plánování nakonec nedošlo, v zásadě se nemuselo jednat pouze o špatné nápady. Budoucí časy daly v některých návrzích a snech jejím autorům zapravdu a byly skutečně provedeny. Příkladem je plánování metra a jeho stanic.

Publikace je v první řadě určená pro historiky, badatele a velké příznivce historie. Vzhledem ke značně specifickému tématu může být její konzumace pro běžného čtenáře lehce složitější. Přesto si nakladatelství dalo za cíl rozšířit ji i mezi širší čtenářskou obec. Rozhodně tím nechci tvrdit, že si knihu nemůže přečíst i obyčejný laik. Nachází se v ní řada informací, které poslouží i méně znalým lidem. Avšak v první řadě se jedná o odbornou publikaci a stejně bude chápána i většinou čtenářů. Jejím největším plusem je originalita. Mnoho informací je publikováno poprvé a to především díky důkladnému hledání v archivech. V případě, že již máte ostatní válečné informace v malíčku, nezbývá než otevřít novou kapitolu těchto našich pochmurných dějin.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!