Nostradamova závět aneb Dan Brown není jediný

Nostradamova závět aneb Dan Brown není jediný90%

Vzpomínky na návštěvu Dana Browna u nás jsou stále čerstvé, a proto přinášíme recenzi jednoho z jeho konkurentů, spisovatele Toma Egelanda. Jeho poslední kniha Nostradamova závěť se nese v podobném duchu jako slavnější romány známějšího kolegy.

Příběh se začíná odvíjet na vědecké konferenci ve Florencii, kde je náhle profesor Lorenzo Morreti unesen. Tento specialista na středověké kódy právě seznamoval posluchače s nedávno objeveným dopisem Nostradama, který byl určen rodině Medicejských. Následně zmizí i jeho malý syn. Archeolog Bjorn Belto a Angelica (profesorova manželka) se pouštějí po stopách dějin, díky kterým chtějí nalézt nejen uneseného profesora a jeho syna, ale navíc i ztracené poklady. Proti nim stojí bojovná náboženská sekta, která podle odborníků neexistuje.

Tento stručný popis vystihuje začátek knihy a její hlavní dějovou linku. Autor Tom Egeland se nevěnoval podobné tématice od začátku své kariéry, přesto nakonec zvítězila vášeň pro historii. Již v roce 2001 překračuje hranice rodného Norska svým románem Konec Kruhu, který je označován za „norský Da Vinciho kód“. Sami si můžete dohledat, že vznikl 2 roky před bestsellerem Šifra mistra Leonarda. Ano, je to opravdu tak. Dan Brown nebyl první v tomto žánru. Chápu, že pro některé je to velké zklamání.

I poslední román Nostradamova závěť se nese v podobném duchu. Již počtvrté se vrací hlavní hrdina Bjorn Belto, aby se prokousal tajuplnými šiframi a kódy. Velice nerad přirovnávám jednotlivé knihy, přesto tentokrát musím. Podobnost s Brownovou postavou Robertem Langdonem je opravdu značná. Začíná u luštění jednotlivých šifer a končí u drobnosti, kterou je obava ze stísněných prostor. Faktem stále zůstává, že Bjorn Belto vznikl dříve než známější kolega.

Celkově zanechává román velice kladný dojem a i kvalitou se může autor srovnávat s Danem Brownem. Strhující děj s několika zápletkami a mnoha historickými fakty i fikcí plyne jako voda. Najde se několik momentů, které bych klidně vynechal. Jedná se o téměř filozofické pasáže zabírající několik stránek. Věnují se myšlence „Co je čas“ a několika dalším. Přesto tato maličkost nijak neovlivňuje zajímavost knihy.

Vydalo nakladatelství Knižní Klub.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!