Dan Brown a jeho peklo

Dan Brown a jeho peklo90%

Jeden z nejprodávanějších, ale i nejkontroverznějších autorů současnosti Dan Brown letos vydal svou novou knihu Inferno. Dopředu bylo jasné, že bude vévodit na vrcholu žebříčku prodejnosti. Splnila očekávání vložená do tohoto masově čteného autora?

Celý příběh začíná, když se Robert Langdon probudí v nemocnici a neví kde je, ani jak se tam dostal. Po pokusu o jeho vraždu utíká společně s chytrou lékařkou Siennou Brooksovou, která mu zachránila život. Při svém tajuplném putování napříč Florencií se jediným jejich vodítkem stává veledílo Božská komedie od Danta Alighieriho. Tentokrát nejde o nalezení pokladu, hlavním Langdonovým cílem je zabránit blížící se katastrofě.

Přečetl jsem na internetových diskuzích mnoho kritiky na Brownovu novinku, kterou upřímně nechápu. Děj celého románu je strhující, neustálé změny situací vás nenechají ani na chvíli klidné. V jednu chvíli máte určitý názor, aby vzápětí autor naprosto změnil celou vaši představu o příběhu. Pravdou zůstává, že všichni čtenáři neocení detailní popisování některých situací a historické  střípky, které jsou všudypřítomné. Pro klasického čtenáře tohoto autora je kniha maximálně čtivou a z mého pohledu podstatně překonává předchozí Ztracený Symbol.

Samozřejmě se člověk musí lehce pousmát nad klasickým klišé, že ústřední dvojice vždy dokáže proklouznout svým pronásledovatelům. Přestože mají tajné oddíly i policie spousty moderních vychytávek a mnohokrát zaženou Roberta a Siennu do pasti, vždy se najde nějaká úniková cesta. Tato maličkost nemůže nijak ovlivnit kvalitu celého děje, který zůstává na vysoké úrovni.

Dan Brown opět zapojil svou fantasii a vytvořil velice poutavý příběh, který spojuje historii s moderní vědou. Přestože hlavní osou děje je Dantova Božská komedie, přecijenom je tento román spíše poselstvím o vědeckých hrozbách, které rozhodně nejsou pro budoucnost žádnou sci-fi. Z těchto důvodů román navazuje spíše na knihu Digitální pevnost, než na Šifru mistra leonarda. Celkově se od ostatních příběhů ze série s Robertem Langdonem lehce liší. Rozhodně to však nic neubírá z její působivosti a po přečtení budete ještě dlouho zamyšlení na jejím koncem. Ten  se stává opravdovou třešničkou na dortu.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!