Lana del Rey si podmanila Prahu

Lana del Rey si podmanila Prahu100%

Oblíbený festival Electronic Beats byl vyprodán během okamžiku, především díky hlavní hvězdě Laně del Rey. I zbývající dvojice slibovala zajímavý zážitek, proto jsme se vypravili na místo činu, abychom vám předali své pocity a dojmy. Divadlo Archa sice nabízí dostatečně velký prostor, přesto díky značně rozsáhlé ozvučovací technice dostalo možnost vidět tuto velice oblíbenou zpěvačku pouze několik set šťastlivců.

Pátek 13. dubna 2013 - Praha - Divadlo Archa

Koncert otevírá okolo desáté hodiny švédská zpěvačka Karin Park a její bratr David. Dvojice produkuje velice depresivní elektroniku za doprovodu hutných bicích. Karin svým vzhledem působí značně dominantně, přesto se v ní skrývá skromná a zakřiklá povaha. Její image i hlas výborně ladí s temnou náladou celého vystoupení, které si brzy získává přízeň publika. Ve dvou lidech se nedá dělat příliš rozmanitá hudba, přesto okouzlují díky pocitu tajemnosti a nabízejí originálně znějící experimentální zvuk.

I přes nadšení z první interpretky je očekávání hlavní hvězdy příliš velké a trochu zastíní vše ostatní. Naštěstí pořadatelé dodržují stanovené termíny a ve čtvrt na dvanáct se objevuje Lana del Rey a její doprovodná skupina. Nádherné modré šaty Laně opravdu sluší a dělají z ní princeznu tohoto večera. Od začátku je nejvýraznějším faktorem zpěvaččin hlas a komornější hudba se poněkud vytrácí. Velký podíl mají i bouřlivé ovace, které téměř znemožňují poslech hudebního podkresu. Přestože si Lana zaslouží povyk slečen i mužů, zbývající muzikanti jsou díky tomu lehce degradováni a celkový dojem trochu pozbývá svého kouzla.

Hlavní vokalistka dokazuje celému sálu, že zpívat opravdu umí, a její hlas vyvolává v lidech naprostou euforii. V několika okamžicích se prosazuje i doprovodný orchestr a vzniká naprosto oblažující atmosféra, při které jde mnoha lidem mráz po zádech. Lana je na svých koncertech známá i díky svému blízkému kontaktu s prvními řadami. I tentokrát sestupuje z pódia, objímá se a oblažuje téměř omdlévající diváky. Zadní řady v dané chvíli ztrácí pohled na hlavní hvězdu a tiše závidí několika vyvoleným. Velký ohlas u fanoušků získávají skladby Born to Die, Blue Jeans či Million Dollar Man. Sborové vokály se ozývají ze všech koutů divadla a vyvolají radostný úsměv u zpěvačky. Mezi písničkami se rozplývá nad neuvěřitelnou atmosférou a děkuje všem přítomným. Totálně devastující zbraň vytahuje na samém závěru. Kombinaci skladeb Summertime Sadness, National Anthem a Video Games už mnoho fanoušků emocionálně nezvládá a stává se jejich nejsilnějším zážitkem v životě. Lana del Rey nikoho nemohla zklamat a dokázala obhájit svůj celosvětový úspěch. Několik rejpalů se určitě najde, ale zcela spokojené davy fanoušků jsou jasným důkazem, že tento koncert naplnil veškerá očekávání. Vzhledem k Lanině uspokojení z celkového kladného výsledku je jisté, že se nejednalo o její poslední návštěvu a bude na Prahu vzpomínat v dobrém.

Téměř hodinu po půlnoci začíná poslední Roosevelt. Mnoho diváků odchází vstříc noční dopravě, přesto stále zůstává i slušný počet nočních tvorů. Dvojice mladíků rozjíždí pozitivní taneční beaty a nedává najevo smutek z menšího publika. Velkým plusem je moderní zvuk, který posouvá Roosevelt do současné tvorby. Jejich zařazení na konec koncertu nemohlo skončit jinak, než menší návštěvností a lehce ospalou náladou, ale samotní interpreti se zhostili tohoto úkolu na výbornou.

Electronic Beats se stal jednou z nejzajímavějších jarních akcí a Divadlo Archa bude na tento okamžik dlouho vzpomínat. Festival opět potvrdil svou důležitost na hudebním poli v Čechách.

Foto Karin Park a Roosevelt: Lukáš Loužecký
Foto Lana del Rey:  Tomáš Martínek
Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci: , ,

Místo konání: Divadlo Archa

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!