Festival Brikcius míří pomalu do finále

Festival Brikcius míří pomalu do finále60%

Včera večer rozezněly koncertní sál Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí tóny violoncella a klavíru. Světový virtuos František Brikcius zahrál za doprovodu Tomáše Víška skladby L. van Beethovena, švýcarského skladatele Arthura Honeggera (letos 120. výročí jeho narození), francouzského skladatele Jeana Françaixe (100. výročí narození) a exkluzivní premiéru nové skladby varhanice Ireny Kosíkové, objednanou speciálně pro tento festival. Středověká atmosféra prostoru ještě umocnila fascinující výkony obou muzikantů a dodala koncertu magický nádech.

Tento koncert pomalu uzavírá letošní cyklus komorní hudby, závěrečný vánoční koncert se koná 20. prosince a představí se na něm violoncellové Duo Brikcius – tedy František se svou sestrou Annou, která není jen šikovnou violoncellistkou, ale i nadanou básnířkou.

O tom se konec konců můžete přesvědčit již dnes večer na básnickém čtení „My zemí nejdeme“ v kostele sv. Jana Křtitele Na Prádle na Kampě od 18 hodin. Její básně bude recitovat farář Jan Židlický a Brikciusová je doprovodí hrou na violoncello. Zazní 2. Suita d-moll J. S. Bacha a další premiérová skladba Ireny Kosíkové Danse funèbre pour violoncelle seul.

Čtení se koná v rámci 14. ročníku festivalu Den poezie, který připomíná výročí narození básníka K. H. Máchy 16. 11. 1810

Anna Brikciusová: My zemí nejdeme

My zemí nejdeme
my lehce se vznášíme

dvě vlny krátké
nad pískem barvy velbloudí

chtěli bychom ztěžka nohou
se od kamenů odrazit

a běžet, skákat
bláznivě se veselit

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Dům U Kamenného zvonu nabízí i další akce

Místo konání: Dům U Kamenného zvonu

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!