Fresh Eye: Obraz versus virtualita

Fresh Eye: Obraz versus virtualita

Adresa:

Praha 9, Čerpadlová 4

Termín: 21.4.2015
Vstupné:

0

21duben čtvrtek 01:00

Žánr: ostatní akcekurzyFresh Eyeworkshoppřednášky


Obrazy ve virtuálních světech Tématem dubnového Fresh Eye bude vztah obrazů a virtuality. Filmová teoretička a vedoucí katedry filmové vědy z FF UK Kateřina Svatoňová se zaměří na virtualitu z hlediska filosofie a archeologie médií.

Marie Meixnerová, audiovizuální teoretička a kurátorka přehlídky animovaného filmu PAF, představí možnosti využití virtuality v umění a novou knižní antologii věnovanou oblasti net art. Na závěr nás teoretička a autorka elektronické literatury Zuzana Husárová seznámí s poezií ve virtuálním prostředí.

Přijďte na Fresh Eye v úterý 21. dubna 2015 od 19:00 do Trafo Studia.

Obraz versus virtualita Za posledních dvacet let získala virtualita v naší společnosti zásadní význam. Informace a obsahy již nejsou vázány na materiální média, ale pohybují se ve virtuálním prostoru, kde se mohou takřka donekonečna replikovat a přetvářet. Produkce kulturních obsahů - od filmů a seriálů přes knihy, zpravodajství, umění, politiku až ke každodenní komunikaci - nabývá na rychlosti, ale zároveň téměř vše zůstává uloženo kdesi ve virtuálním prostředí.

Jak vidíme obrazy současnosti, která se ve významné míře odehrává mimo fyzickou realitu? Jaké tyto obrazy jsou, jak k nám promlouvají a jak nám umožňují prostřednictvím nich promlouvat? Těmto tématům a otázkám se bude věnovat dubnový Fresh Eye večer. Teoretický rámec debatě poskytne Kateřina Svatoňová, filmová teoretička a vedoucí katedry filmové vědy z Filosofické fakulty UK. Její příspěvek nese název “Odpoutané obrazy a filosofie médií”.

V něm autorka představí průřez významnými milníky zkoumání možností vztahu obrazu a virtuálního prostoru v českém prostředí, jemuž se věnovala v knize "Odpoutané obrazy" z roku 2013. Audiovizuální teoretička, kurátorka a dramaturgyně PAF - Přehlídky animovaného filmu Olomouc nabídne prezentaci nové antologie textů zabývajících se oblastí umělecké tvorby v prostředí internetu “Edice PAF: #mm net art”.

Možnosti tvorby poezie ve virtuálním prostředí a vztah virtuálního obrazu a textu představí autorka a teoretička elektronické literatury Zuzana Husárová z Univerzity Komenského v Bratislavě prostřednictvím příspěvku “Poezie od augmentované reality k aplikacím”. Na Fresh Eye Obraz versus virtualita se potkáme 21. dubna 2015 od 19:00 v Trafo Studiu, Čerpadlová 4, Praha 9.

Cyklus Fresh Eye Význam obrazů a vizuality v současném světě stále roste, ovšem zůstává nedoceněn. Cyklus Fresh Eye, věnovaný tématům vizuální kultury a vizuálních studií, probíhá již čtvrtým rokem. Vystoupila na něm řada hostů z praktické i teoretické sféry. Autorka komiksů Lucie Lomová se zabývala vztahem obrazu a textu, na téma “válečná pornografie” promluvila nositelka ocenění Czech Press Photo Alžběta Jungrová, klipovitost v reklamě i filmu probíral režisér Tomáš Mašín a mezi hosty se vystřídali mnozí další.

Na březnovém Fresh Eye vystoupil se svou performancí slovenský tanečník Jaro Viňarský, držitel The Bessie Award. Fresh Eye od roku 2013 pořádá vysokoškolskou soutěž pro studenty humanitních a uměleckých škol a nově se věnuje také vzdělávání studentů středních škol prostřednictvím interaktivních workshopů.

Více o projektu: http://fresh-eye.cz/o-fresh-eye/ Více o vzdělávacích aktivitách platformy: http://fresh-eye.cz/pro-skoly/

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 9 Akce v MČ Praha 9

Podobné akce

5květen neděle 10:00

11květen sobota 09:00

16květen čtvrtek 16:30

Motýlí rojení

, Pertoldova 3346/10 Ostatní

Ubytování v okolí akce Fresh Eye: Obraz versus...

Wellness Hotel STEPPraha (1 534 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (4 km)

Žižkovská televizní věžPraha (4.5 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (4.5 km)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (5.8 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (3.7 km)