Pocta Radimu Hladíkovi v Praze

Pocta Radimu Hladíkovi v Praze

Adresa:

Praha 1, Na Poříčí 26

Termín: 2.12.2018
Vstupné:

stání 690 Kč, sezení 890 Kč

2prosinec neděle 16:00

Žánr: koncertyrock blues rock


Koncert Pocta Radimu Hladíkovi, během kterého na geniálního českého muzikanta vzpomenou 2. prosince v pražském divadle Archa přední čeští hudebníci spříznění s legendární kytaristou, je vyprodaný. Organizátoři v čele s Hladíkovou rodinou se proto rozhodli přidat ve stejný den další koncert. Ten začne v 16 hodin. I na něm vystoupí všichni avizovaní umělci večerního koncertu jako David Koller, Vladimír Mišík, Michal Prokop, Luboš Andršt, Jaroslav Hutka nebo Hladíkovi spoluhráči z Matadors a původního Blue Effectu, namátkou Viktor Sodoma, Karel Kahovec nebo Jiří Kozel.

Jeden z nejoriginálnějších českých rockových kytaristů Radim Hladík začínal už jako patnáctiletý ve známé skupině Komety. První profesionální angažmá dostal v roce 1964 v klubu Olympik. Současně začal studovat na pražské konzervatoři u Milana Zelenky. Do historie českého bigbítu se zapsal již ve druhé polovině šedesátých let jako člen legendárních Matadors. Ti se stali brzy nejlepší českou rhythm and bluesovou kapelou. Sehraná kapela měla kromě dvojice vokalistů Viktor Sodoma - Karel Kahovec v rukávu další velký trumf právě v podobě Radima Hladíka, který se stal všeobecně uznávaným králem elektrické kytary a také inovátorem.
Hladík, který byl zpočátku ovlivněn zahraničními vzory, se postupně propracoval k vlastnímu osobitému stylu. Po rozpadu Matadors založil na podzim roku 1968 Blue Effect (později názvy M. Efekt a Modrý efekt). Velký hit kapely z té doby, píseň Sluneční hrob, se vrátil na výsluní popularity, když se stal ústřední písní úspěšného filmu Pelíšky.

V období nastupující normalizace musela skupina počeštit svůj název a procházela častými personálními změnami. Hladík se však vždy dokázal obklopit kvalitními muzikanty a experimentoval s art rockem a jazz rockem. Po roce 1989 Blue Effect svou činnost utlumil. Hladík produkoval desky o generaci mladších kapel, byl garantem dokumentárního cyklu České televize s názvem Bigbít, psal hudbu k filmům a divadelním inscenacím. Občas si zahrál v akustickém duu s Jaroslavem Hutkou či s Dášou Voňkovou.

V roce 2004 společně s muzikanty mladšími o několik generací Blue Effect obnovil. O dva roky později vstoupil do Síně slávy hudebních cen Anděl - jako první ryzí instrumentalista.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

26duben pátek 19:00

27duben sobota 20:00

27duben sobota 20:00

28duben neděle 15:00

Ubytování v okolí akce Pocta Radimu Hladíkovi...

Tyn Yard ResidencePraha (723 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 139 metrů)

ValentinskaPraha (1 263 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (518 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (988 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 385 m)