B2: Asrael – Václav Jiráček in memoriam

B2: Asrael – Václav Jiráček in memoriam

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 24.11.2016
Vstupné:

od 170

24listopad pátek 19:00

Žánr: koncertypop


Sergej Prokofjev: Symfonie – koncert pro violoncello a orchestr e moll op. 125 (Sinfonia concertante)

Josef Suk: Asrael, symfonie pro velký orchestr c moll op. 27

Účinkují:

Narek Hakhnazaryan – violoncello
Janáčkova filharmonie Ostrava
Petr Vronský – dirigent

Po ideologickém útoku na šest předních sovětských skladatelů (včetně Prokofjeva) koncem 50. let se Prokofjev uchýlil na svou “daču” (chatu), kde mu poslední roky života prosvětlilo setkání a spolupráce s mladým (23 let) violoncellistou Mstislavem Rostropovičem. V letech 1951-2 společně pracovali na Symfonii-koncertu pro violoncello. Je to první velké dílo, které Rostropovičovi bylo věnováno a které uvedl v premiéře pod  taktovkou Svjatoslava Richtera.  

Byl to jeden z asi dvou dirigentských pokusů tohoto klavírního virtuóza, který se předtím kdesi popral a zlomil si malíček, tudíž chvilku nemohl hrát na klavír. Patří také k nejobtížnějším violoncellovým skladbám. V těžké životní situaci vytvořil své dílo i Josef Suk. Asrael je bezprostřední reakcí na úmrtí učitele a tchána Antonína Dvořáka a také manželky Otilie, Dvořákovy dcery. Uvedení této náročné skladby má v Ostravě pohnutou historii: První šéfdirigent symfonického orchestru Otakar Pařík musel přerušit zkoušky na Asraela kvůli nemoci, která se mu krátce poté stala osudnou. Skladbu roku 1966 nastudoval a provedl Václav Jiráček, který čtrnáct dní nato zahynul při havárii letadla u Bratislavy. Tento Talichův žák působil v Ostravě ve funkci šéfdirigenta pouze čtyři roky, ale jeho vliv na umělecký růst orchestru byl zásadní.

Sólistou večera bude arménský violoncellista, který zdejší pódium již zná z roku 2014, kdy o jeho Saint-Saënsovi ostravan.cz napsal: “ Virtuózně zcela výjimečná a naprosto přesvědčivá ve všech detailech. … Ukázal nejen interpretaci, ale i svou duši. Se svým violoncellem se vznášel nad Ostravou skoro jako houslista v Chagallově obrazu.”

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

11květen sobota 19:30

14prosinec sobota 19:30

7květen úterý 20:00

16květen čtvrtek 19:00

Ubytování v okolí akce B2: Asrael – Václav...

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)